Σοβαρή προειδοποίηση από UBS: Να είστε έτοιμοι ακόμα και για κραχ

Σοβαρή προειδοποίηση από UBS: Να είστε έτοιμοι ακόμα και για κραχ

Τι βλέπει ο ελβετικός κολοσσός για τις μετοχές και για τις εποχές της φθηνής…ρευστότητας.

Το ρίσκο για ένα μεγάλο κραχ στις μετοχές μεγαλώνει επικίνδυνα προειδοποιεί σήμερα ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός της UBS. Όπως αναφέρει σε σημείωμά του, η εποχή του φτηνού χρέους και της υπέρ του δέοντος ρευστότητας φαίνεται πως έχει περάσει ανεπιστρεπτί, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ρευστό για να καλυφθούν τα εταιρικά κέρδη.

Όσο τα κέρδη πέφτουν, τόσο μειώνεται και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μετοχές, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί είτε σε ένα κραχ είτε σε μια διόρθωση, μια διαδικασία που προκαλεί μια πιο αργή και λιγότερο επίπονη πτώση στις τιμές των μετοχών.

Η UBS σημειώνει ότι «το 77% των μετοχικών κραχ καθοδηγούνται από ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων» και οι περισσότερες εταιρείες αναμένεται να απογοητεύσουν τις αγορές στο μέλλον.

Και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι θα γίνουμε μάρτυρες του τέλους ενός κύκλου. Οι ρυθμοί ανάπτυξης των κερδών είναι επίπεδοι και η χρηματιστηριακή αγορά δέχεται ολοένα και πιο ισχυρό πλήγμα. Ιδιαίτερα, όσον αφορά το ρίσκο, ο συστημικός κίνδυνος αυξάνεται και ο δείκτης Economic Policy Uncertainty έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά».

Ακόμη επισημαίνει πως οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και τα εξίσου χαμηλά επιτόκια έχουν στρέψει τους επενδυτές στις μετοχές με στόχο να εξασφαλίσουν κάποια κέρδη από τις επενδύσεις τους.

Όμως αυτό έχει οδηγήσει σε μια διαστρέβλωση του πώς και πόσο προσμετράται οικονομικά ο κίνδυνος στις μετοχές.

«Γενικά οι μετοχές, διαπραγματεύονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, κάτι που βγάζει νόημα αν δει κανείς πού έχουν φτάσει οι αποδόσεις των ομολόγων, παρόλα αυτά, δε φαίνεται να προσμετράται ο κίνδυνος σε macro επίπεδο ο οποίος παρατηρείται στο χρηματιστήριο», τονίζουν οι αναλυτές της UBS.

Όπως επισημαίνει, η αβεβαιότητα της οικονομικής πολιτικής έχει εκτοξευτείφέτος, με πολιτικές κρίσεις στη Βρετανία και την Ευρώπη, καθώς και μια ανώμαλη εξισορρόπηση της κινεζικής οικονομίας μακριά από τον μεταποιητικό κλάδο και προς τον κλάδο των υπηρεσιών.