Sparkle: Μετατρέπει την Ελλάδα σε κόμβο για Internet Traffic σε διηπειρωτικό επίπεδο

Sparkle: Μετατρέπει την Ελλάδα σε κόμβο για Internet Traffic σε διηπειρωτικό επίπεδο
Η διέλευση του BlueMed από τα Χανιά και η έλευση του … GreenMed

Με την προσαιγιάλωση του υποβρύχιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου BlueMed στην Κρήτη, η Ελλάδα καταλαμβάνει ξανά μια κορυφαία θέση στη Μεσόγειο, αποτελώντας το κέντρο μιας νέας ψηφιακής διαδρομής μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας.

Η Sparkle, η οποία ενισχύει τη θέση της χώρας μας ως ψηφιακού κόμβου για Internet Traffic σε διηπειρωτικό επίπεδο, από το 2001 μέχρι και σήμερα υπολογίζεται ότι έχει προχωρήσει στην υλοποίηση επενδύσεων που ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ, μόνο για κτιριακές εγκαταστάσεις και για τη δημιουργία τοπικών δικτύων. Το BlueMed, το νέο καλώδιο που φέρει την υπογραφή της Sparkle, συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο και εντάσσεται στο ευρύτερο σύστημα Blue & Raman Submarine Cable Systems, το οποίο κατασκευάζεται σε συνεργασία με τη Google και άλλους παρόχους, που δραστηριοποιούνται από τη Μέση Ανατολή έως τη Βομβάη της Ινδίας.

Με τέσσερα ζεύγη οπτικών ινών και δυνατότητα μετάδοσης άνω των 25 Tbps ανά ζεύγος, το BlueMed θα προσφέρει συνδέσεις Internet με υψηλές ταχύτητες και λύσεις συνδεσιμότητας υψηλής απόδοσης, σε Internet Service Providers, παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, παρόχους περιεχομένου, επιχειρήσεις και ιδρύματα, υποστηρίζοντας τις αυξανόμενες ανάγκες συνδεσιμότητας και ενισχύοντας την ψηφιακή εξέλιξη των διασυνδεδεμένων χωρών.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Πρέσβη της Ιταλίας Paolo Cuculi και συμμετείχαν οι κ.κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Alessandro Pansa, Πρόεδρος της Sparkle, Enrico Bagnasco, Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle, Daniele Mancuso, Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle Greece, Νίκος Κωνσταντινίδης, Επικεφαλής του Open Hub της Sparkle, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου, δόθηκε μια γεύση από το πώς μέσω αυτής της επένδυσης αναβαθμίζεται η διασυνδεσιμότητα και κατ’ επέκταση ενισχύεται η απόδοση επιχειρήσεων και οργανισμών.

Υπενθυμίζεται ότι η πόντιση ξεκίνησε το 2023 στην Τυρρηνική Θάλασσα, από τη Γένοβα έως το Παλέρμο, με διακλαδώσεις στη Μασσαλία και τη Μπαστιά (Κορσική), το Golfo Aranci (Σαρδηνία) και την Πομέτζια (Ρώμη). Από το Παλέρμο, το καλώδιο διέσχισε το στενό της Μεσσήνης για να φτάσει στην Κρήτη από όπου θα συνεχίσει με περαιτέρω επεκτάσεις στη Μεσόγειο, μέχρι και την Άκαμπα της Ιορδανίας. Τα χερσαία τμήματα της Τυρρηνίας και της Μέσης Ανατολής βρίσκονται ήδη σε πλήρη λειτουργία, ενώ περαιτέρω επεκτάσεις στη Μεσόγειο, καθώς και η πλήρης λειτουργία του τμήματος από τη Γένοβα στην Άκαμπα, αναμένονται εντός του έτους.

Στην Κρήτη, το καλώδιο BlueMed καταλήγει στο Data Center της Sparkle στα Χανιά, έναν σταθμό προσαιγιάλωσης που διασυνδέεται με τα χερσαία δίκτυα του νησιού και το δίκτυο MedNautilus της Sparkle, το οποίο εκτείνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επένδυση ορόσημο

Όπως τόνισε ο  Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο που σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη συνδεσιμότητα και υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο, τοποθετώντας τη χώρα μας στην καρδιά μιας ψηφιακής διαδρομής που γεφυρώνει την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Πρόσθεσε πως αποτελεί μια υποδομή κρίσιμης σημασίας, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τη χωρητικότητα και την ανθεκτικότητα της κίνησης ψηφιακών δεδομένων, ενώ συγχρόνως υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας στο στόχο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προηγμένες υποδομές, όπως το BlueMed θα υποστηρίξουν επίσης άλλες σημαντικές εξελίξεις, όπως ο Υπερυπολογιστής “Δαίδαλος” που προάγει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της υπολογιστικής καινοτομίας και της έρευνας, υποστηρίζοντας τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data. Η προσαιγιάλωση του καλωδίου BlueMed, αντικατοπτρίζει όλα όσα  μπορούμε να επιτύχουμε, όταν δεσμευόμαστε από κοινού για ένα σημαντικό σκοπό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το GreenMed

Την ίδια ώρα η Sparkle επενδύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του κόμβου για να φιλοξενήσει επιπλέον έργα υποβρυχίων καλωδίων, συμπεριλαμβανομένου του GreenMed που θα διασχίζει την Αδριατική διασυνδέοντας την Ιταλία με την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, στοχεύοντας έτσι στη δημιουργία μιας εναλλακτικής διαδρομής low latency μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

«Μετά από 20 και πλέον χρόνια παρουσίας στη χώρα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα διαθέτει τις δεξιότητες και την τεχνολογία που απαιτούνται για να αποτελέσει έναν νέο κόμβο Internet στη Μεσόγειο. Αυτός ο ρόλος της πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον, χάρη στην διέλευση νέων υποβρύχιων καλωδίων από την χώρα», δήλωσε ο Enrico Bagnasco, Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle.

«Έχουμε μεγάλα σχέδια για το μέλλον για το BlueMed που αφορούν κυρίως το να αυξήσουμε τη χωρητικότητα του. Σε ότι αφορά το GreenMed το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι ότι το καλώδιο μπορεί να εξοπλιστεί σε επιλεκτικά τμήματα με αισθητήρες. Θέλουμε να εστιάζουμε και να είμαστε καλοί σε αυτό που κάνουμε. Ο χώρος της τεχνολογίας είναι ευρύς, αλλά επιλέγουμε το πεδίο μας».

Ο κ. Bagnasco κατέληξε με ένα σχόλιο για τις ενεργειακές προκλήσεις που διαφαίνονται μπροστά μας υπογραμμίζοντας πως ο ενεργειακός κλάδος είναι μια άλλη βάση πελατών που θα χρειαστεί πρόσθετες υπηρεσίες και που οι συνθήκες απαιτούν περισσότερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, συλλογή, αξιοποίηση και ανάλυση δεδομένων και καλύτερη δια συνδεσιμότητα.

Από την πλευρά του ο Daniele Mancuso, Chief Marketing & Product Management της Sparkle και Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle Greece, υπογράμμισε πως το γεγονός ότι διαθέτουν τέσσερα Data Centers στη χώρα και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ψηφιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων λύσεων IoT και δικτύων, διασφαλίζει στις ελληνικές επιχειρήσεις και τους θεσμούς, αποτελεσματική επικοινωνία τόσο εντός της έδρας τους, όσο και με τα εξωτερικά τους οικοσυστήματα.

«Είναι η νέας γενιάς τεχνολογία που έκανε εφικτή την υλοποίηση ενός έργου όπως αυτό στα Χανιά. Μιλώντας για υποβρύχια καλώδια θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη με διαφορετικά χαρακτηριστικά, π.χ. αν είναι θαμμένο ή όχι, το βάρος που έχει κλπ. Παλιά ήταν θέμα συζήτησης αν θα υπήρχαν 3 μαζί και τώρα μιλάμε για 20. Πλέον, υπάρχει ευελιξία, ο πελάτης μπορεί να πάρει ένα και στη συνέχεια να εγκαταστήσουν πάνω του αυτό που καλύπτει τις δικές του ανάγκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: