«Σπάστε» τα εταιρικά καλούπια

«Σπάστε» τα εταιρικά καλούπια

Τέσσερα tips για να ηγηθείτε μένοντας μακριά από τα «παλιά πρότυπα».

της Κάθι Κόλλινς*

Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε από το σύνολο των καθημερινών ευθυνών σας. Αλλά όταν ξεκινάτε σε μια ηγετική θέση, είναι σημαντικό να κάνετε ένα βήμα πίσω και να διατηρείτε μια εποπτική εικόνα του συνόλου της κατάστασης στην επιχείρηση, στο γραφείο και στην ομάδα σας. Ιδού λοιπόν οι τέσσερις βασικές συμβουλές μου για όσους επιθυμούν να ηγηθούν με αποτελεσματικότητα, μακριά από καλούπια:

Να είστε o εαυτός σας.

Οι ηγέτες γίνονται ηγέτες με το να μένουν αληθινοί ως προς το ποιοι είναι. Μην φιλοδοξείτε να χωρέσετε σε ένα εταιρικό καλούπι. Έχετε κάνει σαφώς κάτι σωστά για να βρίσκεστε στη θέση που βρίσκεστε, άρα συνεχίστε να είστε ο εαυτός σας! Κοιτάξτε πρώτα μέσα σας, και συνεχίστε να κινήστε προς αυτό το όραμα. Η Ελέανορ Ρόουζβελτ είπε κάποτε: «Κάνε ό, τι νιώθει η καρδιά σου ότι είναι σωστό, γιατί θα σου ασκηθεί κριτική ούτως ή άλλως».

Να έχετε ένα όραμα.

Η ηγεσία δεν είναι ένα προνόμιο – είναι κάτι που πρέπει να κερδηθεί. Το να γίνετε ηγέτης σημαίνει ότι άλλοι πιστεύουν σε σας και ότι έχετε τη δυνατότητα και την υποχρέωση να κάνετε τη διαφορά. Είτε αυτή η διαφορά εκφραστεί σε προσωπικό επίπεδο, είτε σε επαγγελματικό, η πιο σημαντική πτυχή της ηγεσίας είναι η ύπαρξη ενός οράματος. Χτίστε ένα όραμα σχετικά με το πού θέλετε να είστε και το πώς θέλετε να φτάσετε εκεί. Μοιραστείτε αυτό το όραμα, και εμπνεύστε εκείνους που θέλετε να πάρετε μαζί σας. Εμπλέξτε τους σε ό, τι κάνετε, και μην ανησυχείτε για αυτούς που δεν θα ακολουθήσουν.

Αναλάβετε ρίσκα.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι κάποιες φορές θα αποτυγχάνετε, άρα σταματήστε να προσπαθείτε να είστε τέλειος. Προσφέρετε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα και γελάστε και λίγο μαζί του. Ο καθένας μας αποτυγχάνει και θα αποτύχει ξανά, αλλά αυτό που καθορίζει και χτίζει το χαρακτήρα – και την καριέρα – μας είναι το πώς θα προχωρήσουμε πέρα από την αποτυχία αυτή. Ένας από τους αγαπημένους μου ηγέτες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της H&R Block, Μπιλ Κομπ, μου υπενθυμίζει καθημερινά ότι «ο κίνδυνος είναι φίλος μας».

Ασκήστε την ταπεινότητα.

Οι καλύτεροι ηγέτες σε όλη την καριέρα μου έχουν υπάρξει όσοι συνδυάζουν πάθος και ταπεινότητα. Ποτέ δε σταματούν να μαθαίνουν, και ποτέ δεν προσποιούνται ότι είναι οι πιο έξυπνοι σε μια αίθουσα. Ένας πρώην διευθύνων σύμβουλος για τον οποίον εργάστηκα στο παρελθόν έφερνε σε κάθε συνάντηση την ταμπλέτα του και κρατούσε σημειώσεις – ευθύνη η οποία προφανώς ανήκε σε κάποιον εργαζόμενο πιο χαμηλά στην εταιρική ιεραρχία. Όταν ρωτήθηκε για αυτό, είπε, «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μάθαινα στο σχολείο, και αυτός εξακολουθεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνω σήμερα».

* Η Κάθι Κόλλινς είναι διευθύντρια μάρκετινγκ στην εταιρεία H&R Block.