Στα 65,2 εκατ. δολάρια τα κέρδη του «υπέρ-αποδοτικού» Τιμ Κουκ

Στα 65,2 εκατ. δολάρια τα κέρδη του «υπέρ-αποδοτικού» Τιμ Κουκ
Photo:

Η συνεργασία Apple-Τιμ Κουκ είναι σύμφωνα με το Bloomberg η αποδοτικότερη περίπτωση μεταξύ των 100 καλύτερα αμειβομένων CEOs των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τιμ Κουκ συγκεντρώνει τις καλύτερες επιδόσεις στην ετήσια αξιολόγηση του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου Bloomberg στην κατηγορία των αποδοχών, με βάση την απόδοση της εταιρείας που διοικεί, από όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κουκ συγκέντρωσε το 2014 αμοιβές  ύψους 65,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Κατά τα τρία χρόνια που βρίσκεται στην διοίκηση της Apple,  η εταιρεία είδε τα μεικτά έσοδά της να αυξάνονται κατά 69% στα 183 δισεκατομμύρια δολάρια και τα καθαρά έσοδά της  κατά 59% – στα 39,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τα 65,2 εκατομμύρια, ο Κουκ έλαβε από την Apple το ποσό των 9,2 εκατομμυρίων. Μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνεται ο μισθός του (1,8 εκ. δολάρια), μπόνους (6,7 εκ. δολάρια) και η ασφάλισή του (699.133 δολάρια). Το μεγαλύτερο, όμως, ποσό των κερδών του προέρχεται από τις 80.000 μετοχές με τις οποίες επιβραβεύθηκε από την Apple το 2011 και που σύμφωνα με την συμφωνία επρόκειτο να αποζημιωθεί το 2014. Η απόφαση για τον διαχωρισμό των μετοχών κατά 7 προς 1 τον Ιούνιο βρήκε τον Κουκ με 560.000 μετοχές, συνολικής αξίας 56 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά την πρωτιά του στην κατηγορία,  οι αποδοχές του Κουκ βρίσκονται μόλις στην 17η θέση της λίστα με τις μεγαλύτερες αποδοχές των CEOs στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πρώτη θέση για τη φετινή χρονιά συναντάμε τον 39χρονο CEO της εταιρείας παραγωγής φωτογραφικών μηχανών GroPro, Νικ Γούντμαν.

Ο Γούντμαν επιβραβεύτηκε με 4,5 εκατομμύρια μετοχές συνολικής αξίας 284,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο CEO της GroPro απέκτησε τις μετοχές τον Ιούνιο του 2014, τρεις εβδομάδες πριν την εισαγωγή της εταιρείας από την Καλιφόρνια στο χρηματιστήριο.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Η δεύτερη καλύτερη συνεργασία, πίσω από αυτή της Apple με τον Τιμ Κουκ, δεν είναι άλλη από την περίπτωση του Σάτια Ναντέλα στην ηγεσία της Microsoft. Ο Αμερικανός CEO με την ινδική καταγωγή βρέθηκε στην ηγεσία της εταιρείας του Μπιλ Γκέιτς τον Φεβρουάριο του 2014. Ο Ναντελα είδε τα έσοδά του από την συνεργασία του με την Microsoft να φτάνουν τα 43,5 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,4% των κερδών της εταιρείας (12,1 δισεκατομμύρια).

Στην λίστα του Bloomberg, πάντως, βρίσκονται και άτομα που δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν το ύψος των αποδοχών τους. Από τα 100 υψηλόβαθμα στελέχη με τους μεγαλύτερους μισθούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, 36 CEOs της λίστας βρέθηκαν να διοικούν εταιρείες που παρουσιάζουν αρνητικές επιδόσεις την τελευταία τριετία στον τομέα των οικονομικών κερδών.