Στα «χέρια» Τσίπρα-Ζάεφ η συμφωνία για το Σκοπιανό

Στα «χέρια» Τσίπρα-Ζάεφ η συμφωνία για το Σκοπιανό

Μία «ανάσα» από την οριστική συμφωνία είναι Αθήνα και Σκόπια. Ποια τα επικρατέστερα ονόματα.

Σημαντικές αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς Αθήνα και Σκόπια φαίνεται να βρίσκονται μία «ανάσα» πριν την οριστική συμφωνία.

Κάτι που προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα (28/05/2018) με τον Σκοπιανό ομόλογό του στις Βρυξέλλες.

«Το έργο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων τελείωσε» ανέφερε συγκεκριμένα, λέγοντας πως η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε επίπεδο ειδικών καθώς «τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Παράλληλα, δήλωσε πως μετά την επίλυση των συγκεκριμένων ζητημάτων τα κείμενα «θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Τετ-α-τετ Κοτζιά με τον Γερμανό ΥΠΕΞ

Το Σκοπιανό αναμένεται να έχει δεσπόζουσα θέση στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν σήμερα, Τρίτη στο Βερολίνο, ο κ. Κοτζιάς με το Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών χθες, Δευτέρα (28/05) η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ απηύθυνε έκκληση τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» σε ό,τι αφορά την διαμάχη για την ονομασία της γείτονος και να αξιοποιήσουν μια πιθανόν «ιστορική ευκαιρία». Τόνισε δε ότι η επίλυση της διαφοράς «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις, όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά την σημερινή συνάντηση, η κυρία Άντεμπαρ επισήμανε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν είναι το Διμερές Σχέδιο Δράσης που συμφωνήθηκε το 2016 και η κατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες από την γερμανική σκοπιά «εξελίσσονται πάρα πολύ καλά» και για τις οποίες ο κ. Κοτζιάς «είναι πολύ ενεργός». Στην ατζέντα περιλαμβάνονται ακόμη διεθνή ζητήματα, όπως η Συρία και το Ιράν, αλλά και οι διατλαντικές σχέσεις.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη βίλα Borsig, χώρο φιλοξενίας ξένων αξιωματούχων, έξω από το Βερολίνο, ενώ η κοινή συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένη για τις 12:45 (ώρα Ελλάδος).

«Οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν»

Παράλληλα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσαν να δώσουν το μεσημέρι της Δευτέρας (28/05) ξεκάθαρη απάντηση σε όσους θέλησαν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ως προάγγελο «συμφωνίας» Ελλάδας – Σκοπίων για το ονοματολογικό.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Ορισμένοι βιάζονται να πουν χοπ, πριν ακόμα τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Ντιμιτρόφ: Είμαστε στο τελικό στάδιο

Νωρίτερα, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση.

Υποστήριξε, επίσης ότι την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Το πρακτορείο MIA μεταδίδει πως ο κ. Ντιμιτρόφ αποκάλυψε, επίσης, ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν σε συμβιβαστικό πλαίσιο.

«Είχαμε μία παραγωγική συνάντηση και έχουμε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο που θα εκπονηθεί σήμερα» ανέφερε ο Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο MIA.

Πρόσθεσε ότι «οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών», ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι «εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων».

Ικανοποίηση από Βρυξέλλες

Την ικανοποίησή της για την πρόοδο που σημειώθηκε ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Σκοπίων για το ονοματολογικό, εξέφρασε τη Δευτέρα (28/05/2018) και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μετά και το πρόγευμα που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ με τον ομόλογό τους Ν. Ντιμιτρόφ, των Σκοπίων, η κυρία Μογκερίνι δήλωσε: «Ενθαρρυνόμαστε από την πρόοδο που σημειώθηκε, ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, σχετικά με το θέμα της ονομασίας».

«Θα εργαστούμε όλοι για να στηρίξουμε και να πλαισιώσουμε ένα -ελπίζουμε- θετικό αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε προσερχόμενη στη Συνοδο των υπουργών της ΕΕ.

Τα ονόματα που κυριαρχούν στη διαπραγμάτευση

Πρόκειται για τα Άνω Μακεδονία, Νέα Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία και Μακεδονία του Βαρδάρη.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας που χαρακτηρίζει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, αλλά και του ότι απέχουν πολύ λίγο από την τελική συμφωνία, είναι ότι τη Δευτέρα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντήσει ξανά τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες, με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος στις συνομιλίες και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κάτι για το οποίο πιέζουν ασφυκτικά οι Αμερικανοί.