Στα δακρυγόνα «πνίγηκε» άλλη μια διαδήλωση στην Τουρκία

Στα δακρυγόνα «πνίγηκε» άλλη μια διαδήλωση στην Τουρκία

Δείτε φωτογραφίες από τη διαδήλωση για την επέτειο του Γκεζί  - Τεστ για τον Ερντογάν οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές σε μέρος της χώρας σήμερα.

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και στην Άγκυρα προκειμένου να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 που είχαν συγκλονίσει την Τουρκία.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους που οδηγούν στην Πλατεία Ταξίμ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παραίτησης της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν η αστυνομία εκτόξευσε τα δακρυγόνα εναντίον του πλήθους, το οποίο γρήγορα διασκορπίστηκε στους γύρω δρόμους.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει τους εκατοντάδες διαδηλωτές στη λεωφόρο Ιστικλάλ, κοντά στην Πλατεία Ταξίμ. Στην Άγκυρα η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση εναντίον των 1000 περίπου διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κιζιλάι στο κέντρο της πρωτεύουσας.

1/6

Σήμερα οι επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές
Σημαντικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας -κυρίως εν όψει των εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας στις 10 Αυγούστου- είναι οι σημερινές επαναληπτικές δημοτικές εκλογές για τους δήμους δύο νομών, επτά επαρχιών και τεσσάρων χωριών, όπου συνολικά οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 202.974.

Με δεδομένο το γεγονός ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιη η υποψηφιότητα του Ερντογάν για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις 10 Αυγούστου, οι σημερινές εκλογές αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον. Η αντιπολίτευση δεν έχει δώσει προς το παρόν ενδείξεις για πιθανά ονόματα υποψηφίων.

Σημειώνεται ότι ο τουρκικός λαός για πρώτη φορά θα ψηφίσει για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας. Ο σημερινός πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ εξελέγη στις 28.8.2007 από την εθνοσυνέλευση, όπως γινόταν πάντα από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Στις 21.10.2007 πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα με το οποίο εγκρίθηκε η αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε την εκλογή προέδρου από τον λαό και για πενταετή θητεία, ενώ μέχρι τότε η προεδρική θητεία ήταν επτά έτη.

Οι δύο νομοί του Άγρι της ανατολικής Τουρκίας και της Γιάλοβας της δυτικής είναι εκεί όπου έχει στραφεί η προσοχή στη σημερινή ψηφοφορία. Οι εκλογές επαναλαμβάνονται εξαιτίας ενστάσεων μετά τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου 2014. Η ψηφοφορία διεξάγεται στην ανατολική Τουρκία από τις 07.00 έως τις 16.00 τοπική ώρα και στη δυτική από τις 08.00 έως τις 17.00.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Ο Ερντογάν απειλεί όποιον διαδηλώσει στην πλατεία Ταξίμ

Το YouTube επιστρέφει στην Τουρκία

Με δακρυγόνα «υποδέχτηκαν» την Πρωτομαγιά στη Τουρκία

«Bild» σε Ερντογάν: «Δεν είστε ευπρόσδεκτος εδώ!»