Στα ύψη το πολεμικό «θερμόμετρο» και πάλι στην Ουκρανία

Στα ύψη το πολεμικό «θερμόμετρο» και πάλι στην Ουκρανία

Την είσοδο Ρώσων στρατιωτών στα ουκρανικά εδάφη καταγγέλει και πάλι το Κίεβο ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στις ανατολικές περιοχές.

Συνεχίζονται χωρίς τέλος οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και δυνάμεις των φιλορώσων ανταρτών, με τις ουκρανικές αρχές να καταγγείλουν την παράνομη είσοδο μεγάλου αριθμού Ρώσων στρατιωτών στα εδάφη της. «Σήμερα το πρωί δύο ομάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβίασαν τα σύνορα» στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, υποστήριξε ένας εκπρόσωπος τύπου του ουκρανικού στρατού, ο Αντρίι Λισένκο, ο οποίος διευκρίνισε ότι έκαστη ομάδα αριθμεί «από 300 έως 350 στρατιώτες».

Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν εδώ και μήνες τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει τακτικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία όπου μαίνονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων ανταρτών με αποτέλεσμα τον θάνατο 4.800 και πλέον ανθρώπων αφότου ξέσπασε η κρίση τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης, περισσότεροι από 8.500 στρατιώτες του ρωσικού στρατού βρίσκονταν στην ανατολική Ουκρανία στα μέσα Ιανουαρίου. Η Ρωσία διαψεύδει κάθε εμπλοκή της στις συγκρούσεις στη γειτονική χώρα.

Νωρίτερα σήμερα επλήγη ένα νοσοκομείο από πυρά ρουκετών στο κέντρο του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που ελέγχεται από τους αυτονομιστές, με αποτέλεσμα έξι άνθρωποι, ένας γιατρός και πέντε ασθενείς, να τραυματιστούν σοβαρά.

Τα τζάμια του νοσοκομείου έσπασαν και σημάδια από τα πυρά ήταν ορατά μπροστά από την είσοδο του νοσοκομείου, σύμφωνα με δημοσιογράφους αυτόπτες μάρτυρες. Από τον βομβαρδισμό αυτό στη συνοικία Καλίνινσκι επλήγη επίσης ένα πανεπιστήμιο που βρίσκεται απέναντι από το νοσοκομείο.

Από την πλευρά της Ρωσίας, το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή στα παραπάνω συμβάντα και τονίζει πως η προσπάθεια του Κιέβου να επιλύσει την κρίση στην ανατολική Ουκρανία χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα είναι ένα «στρατηγικό λάθος» το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μη αναστρέψιμες συνέπειες για την ουκρανική κρατική υπόσταση».

«Είναι το μεγαλύτερο στρατηγικό λάθος που έχει γίνει από τις ουκρανικές αρχές η στρατιωτική λύση στην κρίση της ουκρανικής κοινωνίας και σε όλα τα ζητήματα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.