Στα ύψη τα κέρδη της Amazon από το cloud

Τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 17% από πέρυσι σε 59,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Η Amazon ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αποδεικνύοντας ότι η επικέντρωση της εταιρείας στο cloud-computing, τη διαφήμιση και άλλες επιχειρήσεις, συνεχίζει να αποδίδει.

Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ήταν 7,09 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Seattle, τη στιγμή που οι αναλυτές είχαν προβλέψει 4,67 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 17% από πέρυσι σε 59,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που συνέταξε η Bloomberg. Η λιανική πώληση ενισχύθηκε τα τελευταία τρίμηνα αυξάνοντας τις πωλήσεις σε cloud-computing, ψηφιακή διαφήμιση και υπηρεσίες για τρίτους πωλητές στην ιστοσελίδα λιανικής της Amazon, οι οποίες είναι πιο κερδοφόρες από την online κεντρική επιχείρηση της εταιρείας.

Οι μετοχές δεν άλλαξαν πολύ στην εκτεταμένη διαπραγμάτευση, αφού έκλεισαν στα 1.902,25 δολάρια στη Νέα Υόρκη. Το απόθεμα φέτος αυξήθηκε κατά 27%. Ο διευθύνων σύμβουλος Jeff Bezos εδώ και πολλά χρόνια απέδιδε τα περισσότερα έσοδα από τις δραστηριότητες της Amazon σε νέες πρωτοβουλίες. Αυτό έφερε τεράστια αύξηση των εσόδων, αλλά τα έσοδα που έμειναν για τους επενδυτές ήταν πολύ λίγα. Τώρα, με τριμηνιαία αύξηση πωλήσεων κάτω από το 20% για πρώτη φορά μετά το 2015, οι μέτοχοι επιδιώκουν μεγαλύτερο κέρδος, μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από το τμήμα Web Services της Amazon, το οποίο οδηγεί στην αναπτυσσόμενη αγορά πωλήσεων υπολογιστικής ισχύος και αποθήκευσης δεδομένων.

Οι πωλήσεις στο διαφημιστικό τομέα της Amazon αυξήθηκαν κατά 34% στα 2,72 δισ. δολάρια, ενώ το ψηφιακό διαφημιστικό franchise της εταιρείας έχει φτάσει να είναι το τρίτο μεγαλύτερο στις Η.Π.Α., ακολουθώντας μόνο τις εκτιμήσεις των ερευνητών EMarketer της Google και του Alphabet. Η εταιρεία προέβλεπε λειτουργικά κέρδη ύψους 3,6 δισ. δολαρίων, υπολείποντας των εκτιμήσεων των αναλυτών και υποδεικνύοντας ότι η εταιρεία μπορεί να ξοδέψει περισσότερα από ό,τι είχε βάλει στοίχημα για μελλοντική ανάπτυξη.