Στα σκαριά σχέδιο διευκολύνσεων για τις ρυθμίσεις στη θέρμανση

Στα σκαριά σχέδιο διευκολύνσεων για τις ρυθμίσεις στη θέρμανση
ÅëÝã÷ïõò óå âõôéïöüñá ðïõ ìåôáöÝñïõí ðåôñÝëáéï èÝñìáíóçò ðñáãìáôïðïßçóå ç Íïìáñ÷ßá Èåóóáëïíßêçò ãéá ôçí óùóôü ôñüðï ðáñáëáâÞò ðåôñåëáßïõ èÝñìáíóçò åíüøåé ôçò ÷åéìåñéíÞò ðåñéüäïõ 2006-2007, Èåóóáëïíßêç 13 Ïêôùâñßïõ 2006 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για σχέδιο διευκολύνσεων σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τη θέρμανση που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ενέργειας έκανε λόγο σε συνέντευξη που παρεχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Αφού υπενθύμισε πως η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την απορρόφηση των κραδασμών από το κύμα ανατιμήσεων τόνισε πως «αν υπάρχουν τα περιθώρια και μπορούμε να κάνουμε κάποιες, επιπλέον, παρεμβάσεις εδώ είμαστε να το δούμε».

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Γιάννη Οικονόμου για το θέμα της θέρμανσης είναι τα παρακάτω:

Για τις ανατιμήσεις είπε: Οι πολιτικές δεν είναι για να ξορκίζουν τα προβλήματα, είναι να τα αντιμετωπίζουν. Κι εμείς, από πολύ νωρίς, είχαμε εντοπίσει ότι αυτή η πίεση θα περάσει στα ελληνικά νοικοκυριά, στις ελληνικές επιχειρήσεις. Νωρίς το είχαμε εντοπίσει και ξεδιπλώσαμε ένα σχέδιο, για να είναι όσο το δυνατόν ελαφρύτερες οι επιπτώσεις αυτές στην τσέπη των Ελλήνων πολιτών. Από τη Δ.Ε.Θ. κιόλας ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα -το οποίο μετά ενισχύσαμε- που απορροφά το 80% των ανατιμήσεων για όλους στο ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον η Δ.Ε.Η. έχει, εδώ και ενάμιση χρόνο, ένα πρόγραμμα δόσεων που διευκολύνει πάρα πολύ τους καταναλωτές, όταν οι λογαριασμοί είναι φουσκωμένοι. Παράλληλα, διπλασιάσαμε το επίδομα θέρμανσης και διευρύναμε πολύ την περίμετρο των ανθρώπων που θα ευνοηθούν, καλύπτοντας 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τη θέρμανση, επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο διευκολύνσεων. Το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Ενέργειας θα μπορεί να πει πιο συγκεκριμένα πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος, σε ό,τι αφορά την ενέργεια, είναι ότι εστιάζουμε στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, που συνολικά είναι μισό δισεκ. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που πήραμε γρήγορα έγκαιρα μέτρα και σ’ αυτήν την έκταση.

Είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται δυναμικά. Την παρακολουθούμε και αν υπάρχουν τα περιθώρια και μπορούμε να κάνουμε κάποιες, επιπλέον, παρεμβάσεις εδώ είμαστε να το δούμε.

Χθές, στη Σύνοδο Κορυφής είχαμε και τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού σε πολύ ουσιαστικά ζητήματα: Στην ενιαία προμήθεια φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αποθήκευσή του, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερες αντιστάσεις στις διακυμάνσεις. Αλλά και στην προμήθεια ρεύματος από την Αφρική, στην οποία η χώρα μας πρωταγωνιστεί με την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο.

Οι πολιτικές μας, συνδυαστικά, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό. Έχουμε ξεδιπλώσει ένα σχέδιο πολιτικής που, από τη μια, με τις φοροαπαλλαγές και τις ελαφρύνσεις, ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα και από την άλλη με το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο δημιουργούνται νέες δουλειές. Υπάρχουν εβδομήντα και πλέον, χιλιάδες άνθρωποι, που δεν είχαν καθόλου εισόδημα και τώρα έχουν μισθό, έχουν εργασία.

Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε για το Δεκέμβριο το διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για όλους τους ευάλωτους συμπολίτες μας που το δικαιούνται. Για εμάς η ανάπτυξη δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά για να παίρνει μέρισμα ο κόσμος. Παρακολουθώντας την πορεία της οικονομίας, να είναι σίγουρος ο κόσμος ότι ό,τι δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει, εκεί θα πηγαίνει.