Σταϊνμάγερ: «Πάτε καλά αλλά ο δρόμος είναι ακόμα σκληρός»

Σταϊνμάγερ: «Πάτε καλά αλλά ο δρόμος είναι ακόμα σκληρός»

Μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (upd). 

«Πηγαίνετε καλά αλλά μη βιάζεστε για το κούρεμα» ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο Σταϊνμάγερ στήριξε την τρόικα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα νομιμοποίησης της, καθώς τις αποφάσεις τις παίρνουν οι υπουργοί των Οικονομικών της Ευρωζώνης. Επίσης δεν άφησε πολλά περιθώρια για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους λέγοντας χαρακτηριστικά πως : «δεν πρέπει να δημιουργούμε στους Έλληνες περισσότερες ψευδαισθήσεις από ό,τι έχουν ήδη».

O Σταϊνμάγερ συναντήθηκε το πρωί και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Είχαμε μια μακρά συζήτηση με τους κύριους Σαμαρά και Βενιζέλο. Διαπιστώνω ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον δρόμο όπως τον έχουν ξεκινήσει, γνωρίζοντας το πολιτικό κόστος και τους κινδύνους που ενέχει», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Επισήμανε, εξάλλου, ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι τέλους και, σημείωσε ότι με αποφασιστικότητα και θάρρος θα έχουμε καλά αποτελέσματα. «Επέλεξα αυτήν τη χρονική στιγμή να έρθω για να δείξω τον σεβασμό που τρέφουμε για τις προσπάθειες της Ελλάδας και την υποστήριξή μας στην ελληνική Προεδρία», συνέχισε. Πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας θα γίνουν οι ευρωεκλογές και θα ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. «Η δουλειά που θα επιτελεστεί θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης», σημείωσε και είπε ότι στην Αθήνα θα συναντήσει και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης για πιο πλήρη εικόνα των συνθηκών και της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Την άποψη του για δείγματα βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας επανέλαβε και σε συνέντευξη που παραχώρησε από την Αθήνα στην εκπομπή «heute journal» του δεύτερου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, ZDF. Διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα βρήκε ρεαλισμό, επισημαίνοντας ότι η εικόνα διαφέρει από αυτή που βλέπουμε συχνά στα γερμανικά ΜΜΕ, ενώ μίλησε και για υπερηφάνεια των Ελλήνων «για το ότι πιθανόν κατάφεραν μια πρώτη μικρή στροφή, για το ότι για πρώτη φορά θα μπορούσαν να φέτος επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα». «Αυτό ίσως αποτελεί δείγμα ότι θα υπάρξει μια πρώτη βελτίωση στην ελληνική οικονομία», σημείωσε και αναφέρθηκε ειδικά στην επιτυχή χρονιά για τον ελληνικό Τουρισμό.

Σταϊνμάγερ: «Τίποτα δεν θα χαλάσει τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας»

Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο της ανεργίας, την μείωση της παραγωγής και τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν επιθυμεί να κατασκευάσει μια εικόνα της ελληνικής οικονομίας από την οποία θα μπορούσε να πει ότι αυτός είναι ένας σταθερός δρόμος προς ένα λαμπρό μέλλον. «Το αντίθετο. Πρόκειται για έναν μακρύ δρόμο, τον οποίο θα πρέπει οι Έλληνες ακόμη να βαδίσουν και αυτό απαιτεί πολλή τόλμη από μια κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται ενώπιον ενός προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές. Ζήτησα να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος σε αυτή τη νομοθετική περίοδο, ακόμη και αν είναι σκληρός. Είναι όμως η μόνη εγγύηση, όπως γνωρίζουμε και εμείς στην Γερμανία από τη δική μας εμπειρία, ώστε στο τέλος η κυβέρνηση να δρέψει τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ, ο οποίος ερωτήθηκε και σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου για αδυναμία λήψης περαιτέρω μέτρων λιτότητας που ενδεχομένως θα ζητήσει η τρόικα. «Μιλήσαμε πολύ ανοιχτά για αυτό. Είναι και προς το ελληνικό συμφέρον να κρίνει η τρόικα τι έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα. Μόνο εάν η τρόικα πει στο τέλος, ‘μάλιστα το πρωτογενές πλεόνασμα αυτής της χρονιάς μπορεί να είναι διαρκές και για τα επόμενα χρόνια’, θα υπάρξει η βάση ώστε επιχειρήσεις από την ευρωπαϊκή γειτονιά να αποφασίσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα έπειτα από χρόνια απουσίας. Χρειαζόμαστε υπομονή, αλλά προπάντων επιμονή για να συνεχιστεί ο δρόμος που ξεκίνησε», επισήμανε.

Διαβάστε ακόμη: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προεξοφλούν οι επενδυτές

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ξεπεραστούν οι υποψίες και οι παρεξηγήσεις που αυτές δημιουργούν «ώστε μέσα από την προοπτική υπέρβασης της οικονομικής κρίσης, να μην εισέλθουμε σε διαρκή πολιτική κρίση». Δήλωσε δε αποφασισμένος να προσπαθήσει για αυτό, κυρίως σε συνεργασία με τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Καλά λόγια και από τον πρόεδρο του Eurogroup
«Η ελληνική κυβέρνηση έπραξε πολλά και κατάφερε πολλά» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι «ο δημοσιονομικός στόχος βρίσκεται εντός πορείας».

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και αναφερόμενος στην κατάσταση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι «από απόψεως δημοσιονομικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση έπραξε πολλά και κατάφερε πολλά, καθώς πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά επί πολλά, πολλά χρόνια».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε «ως αναγκαίο, αν και δύσκολο, επόμενο βήμα το άνοιγμα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, αλλά και την αλλαγή της οικονομικής δομής της χώρας». Όπως είπε, «ο δημοσιονομικός στόχος βρίσκεται εντός πορείας, αυτό που υπολείπεται είναι οι δομικές μεταρρυθμίσεις».

Τέλος, σημείωσε ότι «ένα μέρος εξ αυτών θα συζητηθεί στις αρχές του 2014, ενώ το κυριότερο θέμα που αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα θα αποφασιστεί κατά το β΄ εξάμηνο του 2014».