Startup Grind Europe: Τι μάθαμε από τη μεγάλη γιορτή των startups

Startup Grind Europe: Τι μάθαμε από τη μεγάλη γιορτή των startups

Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι εκδηλώσεις; Το Fortune πήρε μια γεύση στο Λονδίνο και δίνει τις απαντήσεις. 

Υπάρχουν πάρα πολλές ιστορίες startups, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ πρωτοσέλιδα, δεν τράβηξαν τα βλέμματα πάνω τους – όχι γιατί δεν άξιζαν αλλά γιατί επικεντρώθηκαν στην υλοποίηση της ιδέας τους, παρά στη δημοσιότητα. Μήπως, όμως, αυτές οι ιστορίες είναι που έχουν μεγαλύτερη σημασία και είναι αυτές που θα εμπνεύσουν τους επίδοξους επιχειρηματίες; Γιατί αν το καλοσκεφτεί κανείς, αυτό που χρειάζονται οι νέοι επιχειρηματίες είναι να πιστέψουν πως μπορεί η ιδέα τους να γίνει πραγματικότητα. Και τι καλύτερο απ’ το να μπορούν άλλοι επιχειρηματίες που το κατάφεραν να τους το αποδείξουν.

Ήταν το 2010 όταν ο Derek Andersen και ο Spencer Nielsen αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Startup Grind, μια οργάνωση που έχει ως στόχο την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων μέσα από μηνιαίες συναντήσεις με ήδη επιτυχημένους επιχειρηματίες – οι ιστορίες των οποίων θα μπορούσαν να αποτελέσουν για αυτούς παράδειγμα προς μίμηση.

Μέσα σε μια εξαετία το Startup Grind, με την υποστήριξη του Google for Entrepreneurs, έχει καταφέρει να γίνει η μεγαλύτερη κοινότητα startups, με δραστηριότητα σε πάνω από 80 χώρες και 200 πόλεις. Κάθε μήνα ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ιδρυτής εταιρείας, επενδυτής ή άνθρωποι που έχουν πετύχει στον τομέα τους ανεβαίνουν στη σκηνή του Startup Grind για να μοιραστούν την ιστορία τους και όσα έμαθαν μέσα απ’ το ταξίδι προς την επαγγελματική επιτυχία ή ακόμα και την… αποτυχία.

Τα events αυτά αποτελούν «τόπο συνάντησης» για τους startuppers όλου του κόσμου, που έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με έμπειρους επαγγελματίες, ενώ εκατομμύρια επιχειρηματίες έχουν βρει την καθοδήγηση που έψαχναν, κατάφεραν να συνδεθούν με άλλους επαγγελματίες ή ακόμα και να έχουν πρόσβαση σε επενδυτές.

Συνολικά όλα αυτά τα χρόνια, τις εμπειρίες τους με τους επίδοξους επιχειρηματίες έχουν μοιραστεί πάνω από 2.000 κορυφαία ονόματα απ’ τον χώρο των επιχειρήσεων, όπως ο Reid Hoffman(LinkedIn), ο Steve Chen (YouTube), Ben Silbermann (Pinterest), η Julia Hartz (Eventbrite) και η λίστα δεν σταματάει εδώ.

Το Startup Grind μετακόμισε στην Αθήνα
Από το 2014 το Startup Grind από το Sillicon Valley της California έχει έρθει και στην Αθήνα φιλοδοξώντας να φέρει έναν νέο αέρα στο οικοσύστημα των startups. Στο διάστημα της λειτουργίας του, τα πιο ηχηρά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε μια προσπάθεια να εμπνεύσουν τους νέους που αναζητούν τον δρόμο τους σε μια Ελλάδα που πλήττεται οικονομικά και η επιχειρηματικότητα φαίνεται κάποιες φορές «τρελό όνειρο».

Ο Χάρης Καρώνης, ο Απόστολος Αποστολάκης, ο Σπύρος Τραχάνης, o Φίλιππος Μπρινκμαν, ο Μάρκος Βερέμης και είναι μόνο μερικοί από όσους μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες.

Ο Δημήτρης Λιτσικάκης, η ψυχή του Startup Grind στην Αθήνα, παραδέχεται πώς ο κόσμος αγκάλιασε τον θεσμό από την πρώτη μέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποδοχής αυτής είναι το γεγονός ότι ο Ελληνικό chapter έχει κερδίσει δύο παγκόσμια βραβεία, δύο συνεχόμενες χρονιές ανάμεσα σε 200 chapters απ’ όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα η χώρα μας να ηγείται πλέον του South East Europe region έχοντας την ευθύνη για 10 chapters από 8 χώρες της ευρύτερης περιοχής (Βαλκάνια, Κύπρο και Τουρκία).

«Παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είμαστε εδώ ακριβώς γι’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που οι επιχειρηματίες χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή να έχουν ένα στήριγμα, να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι, να έχουν ένα network το οποίο μπορούν να στραφούν και να πάρουν δύναμη. Και πίστεψε με όσοι ήρθαν τελικά εκείνες τις μέρες λίγο πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου, έφυγαν με ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη! Αυτό είναι κάτι που μας κάνει πολύ περήφανους και μας δίνει συνεχώς δύναμη να συνεχίσουμε ακάθεκτοι κάθε μήνα φιλοξενώντας την αφρόκρεμα της Ελληνικής Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας με τα πιο interactive events της πόλης, όπου το κοινό συμμετέχει ενεργά και φεύγει πάντα με κάτι καινούριο» τονίζει o Athens Chapter Director, Δημήτρης Λιτσικάκης

Το ευρωπαϊκό ραντεβού

Οι startuppers (νυν και επίδοξοι) ανανέωσαν το ραντεβού τους για φέτος στο Λονδίνο. Το Startup Grind Europe ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 15 Ιουνίου, με πάνω από 1.000 επισκέπτες να κατακλύζουν το Central Hall Westminster. Τριάντα ομιλητές, μεταξύ των οποίων και ιδρυτές μερικών απ’ τις πιο valuable companies, ανέβηκαν στη σκηνή προσπαθώντας να μεταδώσουν λίγη απ’ τη γνώση τους, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους ακόμα και… αστείες περιπτώσεις που συνάντησαν στη πορεία τους.  Όπως παραδέχτηκαν οι περισσότεροι ομιλητές, το σημαντικό σε αυτά τα συνέδρια είναι η δυνατότητα που έχουν οι παρευρισκόμενοι να γνωρίσουν από κοντά καταξιωμένους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του χώρου.

Η διδακτική ιστορία του  Shazam

Γι’ αυτό απ’ τις ομιλίες δεν έλειψαν και οι «μαρτυρίες» των επιχειρηματιών. Όπως του Dhiraj Mukherjee, ιδρυτή του Shazam – της υπηρεσίας εύρεσης τραγουδιών. Ο Mukherjee δε δίστασε να μοιραστεί με το κοινό τη δύσκολη πλευρά των startups στην ομιλία του που δε θα μπορούσε να έχει άλλο τίτλο από το… «Μη το δοκιμάσετε στο σπίτι».

«Ήμασταν νέοι και αφελείς όταν ξεκινήσαμε. Όλοι έλεγαν πόσο ωραία είναι να είσαι επιχειρηματίες – φυσικά και ήταν, αφού δεν είχαμε ιδέα τι θα πει αυτό» ανέφερε μπροστά στο κοινό, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο την ομιλία του. Ο Mukherjee προσπάθησε να μοιραστεί με το κοινό την εμπειρία του μέσα απ΄το «ταξίδι» του Shazam, απ’ το οποίο δεν έλειψαν λάθη, όπως το να κατηγορήσει τους συνεργάτες του για παραλήψεις αλλά και η δυσπιστία των επενδυτών, οι οποίοι στην αρχή δεν καταλάβαιναν τη χρηστικότητα της υπηρεσίας τους.

«Δεν ξέραμε τίποτα από μουσική, αλλά υπήρχε πολύ μουσική εκεί έξω». Αυτό ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για να δημιουργηθεί πριν 16 χρόνια (!!) το Shazam. «Υπήρχαν 53 Venture Capitals στο Λονδίνο,  εκ των οποίων kai τα 53 μας απέρριψαν!» δήλωσε.

Μέχρι και πριν τη δημιουργία του Shazam όποιος άκουγε ένα τραγούδι και ήθελε να μάθει τον τίτλο του, έπρεπε να καλέσει μια υπηρεσία και στο τέλος να λάβει ένα γραπτό μήνυμα με τον τίτλο του τραγουδιού και το όνομα του τραγουδιού. Αυτό το κενό ήταν που εντόπισαν και θέλησαν να αλλάξουν.

Κοιτάζοντας, όμως, κανείς τη ιστορία του Shazam υπήρξε μια μεγάλη περίοδος «αδράνειας». Όπως εξήγησε και ο ίδιος, απ’ το 2003 μέχρι το 2007 υπήρξε ελάχιστη κινητικότητα στην εταιρεία μέχρι που ο Steve Jobs δημιούργησε τα smartphones και αυτό αρκούσε για να αλλάξει για πάντα ο κόσμος της τεχνολογίας.

Πάνω από μια επταετία χρειάστηκε, λοιπόν, για να ξεκινήσει η ανοδική πορεία της εταιρείας που σήμερα αξίζει πάνω από 1 δισ δολάρια, με περισσότερους από 500 εκατ. χρήστες τον μήνα. Κι αν αυτό δεν είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, τότε ποιο είναι; «Απολαύστε το πάθος σας, και προσπαθήστε να κάνετε ότι καλύτερο μέσα απ’ αυτό» ήταν η συμβουλή του, κλείνοντας την ομιλία του.

Η κουλτούρα της εταιρείας

Κάποιοι μπορεί να μη δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις εργασιακές σχέσεις, στην πραγματικότητα όμως η κουλτούρα της κάθε εταιρείας είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον της. Ο Miguel McKelvey, ιδρυτής της WeWork, μίλησε για την σημασία που έχει να χτίζεις δυνατές σχέσεις. Από την ίδρυση της το 2010, η WeWork έχει γίνει το κορυφαίο success story στους χώρους συνεργατικότητας. Ο καλός σχεδιασμός βρίσκεται στον πυρήνα του coνsept της WeWork . Όπως εξηγεί ο Miguel το απλό design κάνει τις πραγματικές σχέσεις να ανθίζουν. Τα σχέδια του Miguel είναι γραφτό να κάνουν τους ανθρώπους να αφήνουν τα smartphones τους και να παρατηρούν το περιβάλλον τους , και το σημαντικότερο , τους ανθρώπους γύρω τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διαφέρουν απ’ τα υπόλοιπα co-working spaces.

Προς αυτή τη κατεύθυνση, δουλεύουν πάνω σε ένα νέο project – τη δημιουργία του WeLive, το οποίο μετατρέπει το co-working σε co-living. «Το WeLive θα προσφέρει κάτι περισσότερο από μια απλή έδρα για την εταιρεία, θα προσφέρει μια άμεση κοινότητα», εξηγεί.

Να σημειωθεί πως σήμερα το WeWork αξίζει πάνω από 16 δισ. δολάρια και θεωρείται η έκτη πολυτιμότερη private τεχνολογική εταιρεία στον κόσμο.

Πώς είναι να ηγείσαι των on demand υπηρεσιών

Ανάμεσα στα ονόματα των ομιλητών, ξεχώριζε εκείνο του Will Shu, ιδρυτή το Deliveroo – της μεγαλύτερης εταιρείας διανομής φαγητού στο Λονδίνο.

Ο Shu δεν είχε καμία εμπειρία απ’ το χώρο του φαγητού και της εστίασης, αλλά προσπάθησε απ’ την αρχή να μπει στη θέση των καταστηματαρχών και με τη τεχνολογική γνώση που είχαν οι συνεργάτες του, κατάφερε να δημιουργήσει μια εταιρεία που σήμερα αξίζει πάνω από 2 δισ δολάρια.

«Ανακάλυψα το delivery στην Νέα Υόρκη, και λίγες εβδομάδες αφότου μετακόμισα στο Λονδίνο ξεκίνησα να σκέφτομαι πως θα δημιουργήσω ένα δίκτυο διανομής φαγητού, γιατί ήταν κάτι που έλειπε απ’ την πόλη. Υπήρχαν εστιατόρια, αλλά κανείς δεν έκανε delivery και όσοι έκαναν ήταν πολύ αργοί» δήλωσε ο Shu.

Ο ιδρυτής του Deliveroo τόνισε πόσο σημαντικό είναι το να είσαι συγκεντρωμένος στον στόχο σου και να μην παρασυρθείς από άλλες ιδέες που μπορείς να έχεις θεωρώντας πως θα «πιάσουν αμέσως».

«Συνεργασία με τα καλύτερα εστιατόρια, παράδοση φαγητού εντός 30 λεπτών και χαμηλό κόστος μεταφοράς». Αυτό είναι το δικό μας τρίπτυχο της επιτυχίας, ανέφερε,  για το οποίο η ομάδα του Deliveroo δουλεύει διαρκώς και αντιμετωπίζει την κάθε μέρα σαν μια καινούργια πρόκληση.

Ο ίδιος κάνοντας τον απολογισμό του παραδέχεται πως μια απ’ τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ήταν να πείσει τους εστιάτορες που μέχρι τότε δεν είχαν delivery (και κάποιοι δεν το είχαν καν σκεφτεί) να συνεργαστούν μαζί του. «Τους παροτρύναμε να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία για ένα μήνα, δίνοντας τους παράλληλα κι άλλα προνόμια. Αν δεν έβλεπαν αποτελέσματα μπορούσαν να φύγουν», εξηγεί.

Σήμερα, το 10-30% των παραγγελιών μεγάλων εστιατορίων που συνεργάζονται μαζί τους γίνονται μέσω της υπηρεσίας τους, δίνοντας τους έτσι ένα μεγάλο προβάδισμα. Όσο για τους ανταγωνιστές, που είναι και το «καυτό θέμα», ο Will Shu δηλώνει κατηγορηματικά πως αν ξέρεις ποια είναι τα σημεία στα οποία θα προσπαθήσουν να σε «χτυπήσουν» μπορείς να τους αντιμετωπίσεις.

Κλείνοντας την ομιλία του, παρότρυνε όλους τους επιχειρηματίες να μη το βάζουν κάτω και να κάνουν ότι χρειαστεί για την εταιρεία τους. Ο ίδιος μάλιστα έκανε μέχρι και delivery στις αρχές για να κρατήσει χαμηλά τα κόστη…

Μετά τα apps… τι;

Απ΄την πλευρά των επενδυτών, η Megan Quinn, ‎General Partner στο Spark Capital, παρουσίασε το πρόβλημα τις υπερπληθώρας εφαρμογών που υπάρχουν, με ελάχιστες από αυτές να καταφέρνουν να γίνουν πλατφόρμες. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας έχουμε ήδη ζήσει δύο τεχνολογικές «επαναστάσεις». Μια με την έκρηξη του Web τη δεκαετίας του ’90 και ένα app boom από τα τέλη του 2000.

Με τα έσοδα από τις εφαρμογές κινητών να παρουσιάζουν μείωση για πρώτη φορά στην ιστορία , πολλοί αρχίζουν να αναρωτιούνται αν ο «αγώνας των app» έφτασε στο τέλος του και τι θα ακολουθήσει μετά.

Η Megan διαχωρίζει την τεχνολογική αυτή επανάσταση σε τρεις φάσεις. Αρχικά το web boom όπου όλα πήγαν απ’ τα χαρτί στο διαδίκτυο, με εταιρείες όπως οι Ebay, Amazon και Facebook να ηγούνται, την επανάσταση στα κινητά και φυσικά την επανάσταση των εφαρμογών όπου υπάρχει ένα app για όλα. Η ίδια θεωρεί νικητές των εφαρμογών την Uber και το Snapchat

Όσο για το πιο hot topic της εποχής, εκείνη πιστεύει πως ζούμε σε μια οικονομία του messenger, με το UI και τα bots να είναι τα «καυτά» ζητήματα.

Οι startuppers απ’ την κλειδαρότρυπα

Από μια άλλη σκηνή, η Sarah Drinkwater, του Google for Entrepreneurs, προσπάθησε να μεταφέρει στο κοινό τον παλμό απ’ την “Μέκκα των νέων επιχειρηματιών”, το Google Campus. Το Λονδίνο θεωρείτε πλέον μια απ’ τις οικονομικές πρωτεύουσες του κόσμου, δεν υπήρχε όμως χώρος για τους χιλιάδες startuppers που έμεναν στην Βρετανική πρωτεύουσα.

Το Google Campus σήμερα είναι κάτι παραπάνω από ένα co-working space. Όπως παραδέχεται η Drinkwater οι επιχειρηματίες δεν ήθελαν τόσο τα γραφεία, όσο την εκπαίδευση που τους παρέχεται και την γνώση που υπάρχει και διαχέεται μέσα στον χώρο. Οι χώροι αυτοί πρέπει να λειτουργούν σαν «κοινότητες» και να ανοίγουν τις πόρτες τους. Σήμερα άτομα από 159 χώρες είναι μέλη του Campus του Λονδίνου.

Εκτός του χώρου εργασίας, απ’ τις 500 εταιρείες που έκαναν αίτηση, 14 είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν το κοινό για τις υπηρεσίες τους μεταξύ των οποίων το «επόμενο όνομα» των ηλεκτρονικών πληρωμών – η BrainTree, η Feverr και φυσικά η ελληνική Upstream.

Eric Schmidt: Η στιγμή που όλοι περίμεναν στην εκδήλωση του Λονδίνου

ClAMeyoXIAABGmp

Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι εκδηλώσεις

Στον επιχειρηματικό κόσμο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να είσαι λειτουργείς προληπτικά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εμπλακεί κανείς στην κοινότητα είναι μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις όπου δίνουν το παρών οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι όλων των κλάδων.

Ειδικά σε θέματα εκπαίδευσης, mentorships , και ό, τι άλλο χρειάζεται να ξέρει ένας νέος επιχειρηματίας, το Startup Grind είναι το καταλληλότερο community για να ξεκινήσει κανείς. Οι λόγοι απλοί. Το σημαντικότερο όλων είναι πως πρόκειται για μια παγκόσμια κοινότητα με περισσότερους από 400.000 ιδρυτές σε πάνω από 200 πόλεις και 85 χώρες, την οποίαμπορείτε να εμπιστευτείτε.

Παρόλο που είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη startup κοινότητα στον κόσμο, οι σχέσεις είναι αρκετά κλειστές δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο πως θα μοιραστεί η γνώση και η εκπαίδευση μεταξύ των μελών. Ακόμα, τέτοια events σε κρατούν διαρκώς ενήμερο για όλες τις εξελίξεις σε θέματα τεχνολογίας και όχι μόνο.

Μη ξεχνάμε πως η ενημέρωση είναι το παν. Ένα ακόμα «ατού» είναι η δυνατότητα που έχουν οι συμμετέχοντες να ακούσουν ομιλίες από μια  πληθώρα ομιλητών με διαφορετικά backgrounds, οι οποίοι προσπαθούν να δώσουν την δική τους εικόνα και να μοιραστούν την δική τους εμπειρία. Ταυτόχρονα, μπορείς να έχεις πρόσβαση σε διαφορετικές εταιρείες. Κλείνοντας, μπορείς να γνωρίσεις κόσμο. Η ζωή των νέων επιχειρηματιών είναι συχνά μοναχική, γι αυτό το Startup Grind έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία σχέσεων και όχι απλά της δικτύωσης.