Σταθερό το ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική αγορά

Σταθερό το ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική αγορά

Παρά τις προβλέψεις για μείωση του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ο Ρώσος πρέσβης εκτιμά πως οι δύο χώρες έχουν τεράστια περιθώρια συνεργασίας.

«Αν η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη να προσφέρει και άλλα περιουσιακά στοιχεία, οι μεγάλες ρωσικές εταιρείες θα θελήσουν να συμμετάσχουν και στους τομείς τής διύλισης πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε σήμερα από το βήμα του Ελληνορωσικού Εξαγωγικού Συμπόσιου που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ (Andrey Maslov).

Σύμφωνα με τον κ. Μασλόφ, υπάρχει σταθερό ενδιαφέρον των ρωσικών εταιρειών για επενδύσεις στην ελληνική αγορά, όπως έγινε σαφές και από τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους σε σχέση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε. (ΕΕΣΣΤΥ ή ROSCO).

«Ο ελληνικός λαός υποφέρει από το εμπάργκο αλλά αυτό δεν ήταν επιλογή της Ρωσίας», είπε ακόμη ο Ρώσος πρέσβης αναφερόμενος στο ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα προέλευσης ΕΕ -και άρα και στα ελληνικά- και επισήμανε ότι σε συνέχεια των κυρώσεων που αποφάσισε η ενωμένη Ευρώπη εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες είχαν δυσμενές αντίκτυπο και στην ισοτιμία του ρουβλίου, η χώρα του ήταν αναγκασμένη να λάβει αντίστοιχα μέτρα, ανακόπτοντας προσωρινά τις εισαγωγές συγκεκριμένων εμπορευμάτων από την ΕΕ.

Ρωσικές εκτιμήσεις για μείωση διμερούς εμπορίου έως και 15% φέτος
Ο κ. Μασλόφ είπε ακόμη πως τα τελευταία χρόνια η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναπτυσσόταν δυναμικά και αρχής γενομένης από το 2010 το διμερές εμπόριο αυξανόταν σταθερά, με αποτέλεσμα να φτάσει στα 7 δισ. ευρώ το 2013. «Δυστυχώς», πρόσθεσε, στο πρώτο εξάμηνο του 2014 ο όγκος του διμερούς εμπορίου μειώθηκε ελαφρώς και «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές μπορεί να μειωθούν φέτος κατά 10%-15%».

Η πτώση αυτή δεν θα οφείλεται πάντως μόνο στο εμπάργκο, καθώς όπως σημείωσε ο κ.Μασλόφ, εξαιτίας της πτώσης τής ζήτησης στην ελληνική αγορά, οι ελληνικές εταιρείες ελάττωσαν τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου. Παράλληλα, για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και η ισοτιμία του ρουβλίου, «μειώθηκαν οι προμήθειες μεμονωμένων ελληνικών αγαθών στη Ρωσία».

«Δεν δραματοποιούμε την κατάσταση και πιστεύουμε ότι με συντονισμένες ενέργειες θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις απώλειες», σημείωσε ο κ. Μασλόφ, αναφέροντας ενδεικτικά σαν «αντίβαρο» τις ευκαιρίες που ανακύπτουν στον επενδυτικό τομέα.

Όπως είπε, η Ρωσία είναι τεράστια αγορά, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει στους Ελληνες επιχειρηματίες «να ανακαλύψουν προτεραιότητες εκεί». Υπενθύμισε ότι, αντίστροφα, πολλές είναι οι ρωσικές εταιρείες που επενδύουν σε τουριστικές εγκαταστάσεις, οικιστικά ακίνητα και οικόπεδα στην Ελλάδα.

1,3 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον ρωσικό τουρισμό στην Ελλάδα πέρυσι
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αναδειχτεί σε δεύτερο προορισμό για τους Ρώσους τουρίστες. «Το 2013 ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα έφτασε το 1,3 εκατ., αυξημένος κατά 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ το συνολικό ποσό που εισέρρευσε στην ελληνική οικονομία από τον εισερχόμενο τουρισμό από Ρωσία ήταν 1,3 δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον υπάρχει από πλευράς μας και για αύξηση των Ελλήνων τουριστών στη Ρωσία, καθώς σήμερα έχουμε περίπου 4000 Ελληνες τουρίστες ετησίως μόνο», σημείωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Πρόθεση για ενισχυμένη παρουσία στη ΔΕΘ το 2016
Ο κ.Μασλόφ γνωστοποίησε τέλος, ότι το 2016 στο πλαίσιο του εορτασμού Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και Έτους Ελλάδας στη Ρωσία, «θα ήταν σκόπιμο να διοργανωθεί εθνικό ρωσικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», ενώ τη ρωσική πλευρά θα ενδιέφερε και η «ανάδειξη της Ρωσίας σε τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης, Το θέμα του εθνικού περιπτέρου ήδη εξετάζεται» κατέληξε.

Σταθερό το ενδιαφέρον των ρωσικών τραπεζών για τη Βόρεια Ελλάδα
Στο μεταξύ, σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον του τραπεζικού ομίλου KEDR Bank/RΟSTBANK για τη δημιουργία καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες. Ο πρόεδρος του ιδρύματος, Άρτιομ Χένκιν, αναμένεται να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη στους επόμενους μήνες -ενδεχομένως και εντός του Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου- καθώς η διοίκηση του ομίλου εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την ίδρυση δύο καταστημάτων, σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα, ώστε να προωθήσει τον στόχο του για τη χρηματοδότηση καινοτόμων δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

Γραφείο του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη
Το εξαγωγικό συμπόσιο συνδιοργάνωσαν το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, που πρόσφατα απέκτησε γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

Στο συμπόσιο συμμετείχαν εκπρόσωποι δέκα ρωσικών εισαγωγικών επιχειρήσεων και από ελληνικής πλευράς περισσότεροι από 100 ενδιαφερόμενοι, ο οποίοι πραγματοποίησαν διερευνητικές συζητήσεις για την ανάπτυξη συνεργασιών.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν μεταξύ άλλων ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γεώργιος Ορφανός, ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, Χρήστος Δήμας, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχει πληθώρα ελληνικών προϊόντων που οι εξαγωγές τους στη Ρωσία δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις: «Επειδή τα εμπάργκο έρχονται και παρέρχονται, η Ελλάδα πρέπει να δουλεύει από τώρα για τη μεγάλη εικόνα και για την επόμενη μέρα».