Ευρωζώνη: Σταθερός ο πληθωρισμός στο 1,6% τον Ιούλιο

Ευρωζώνη: Σταθερός ο πληθωρισμός στο 1,6% τον Ιούλιο

Εμπορικό πλεόνασμα 17,3 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο για την ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Eurostat.

Σε σταθερά επίπεδα παρέμεινε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Το ποσοστό του πληθωρισμού, ο οποίος αυξήθηκε κατά 1,6% από 1,4% τον Μάιο, βρίσκεται σε πολύ πιο χαμηλό επίπεδο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Τον Ιούλιο του 2012, βρισκόταν στο 2,4%.

Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού τον Ιούλιο ήταν τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τα προϊόντα καπνού, με τον πιο υψηλό ετήσιο ρυθμό αύξησης (3,5%, από 3,2% τον Ιούνιο), η ενέργεια (1,6%, αμετάβλητος ρυθμός) και οι υπηρεσίες (1,4%, επίσης αμετάβλητος ρυθμός αύξησης των τιμών).

Ο υψηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη καταγράφηκε στην Εσθονία (3,9%) και στην Ολλανδία (3,1%) ενώ ο πιο αδύναμος πληθωρισμός στην Ελλάδα, όπου ο δείκτης ήταν αρνητικός (-0,5%).

Διαβάστε ακόμη: Χαμόγελα ξανά στην Ευρωζώνη

Εμπορικό πλεόνασμα 17,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο
Σύμφωνα με την Eurostat, η ευρωζώνη κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 17,3 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο, μετά το πλεόνασμα των 14,5 δισεκ. ευρώ που είχε καταγράψει τον Μάιο (αναθεωρημένα στοιχεία), όπως δείχνει η πρώτη εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας για αυτό το δείκτη που επίσης δημοσιεύθηκε σήμερα.

Τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, οι εξαγωγές, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, αυξήθηκαν 3% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,5%, διευκρινίζει η Eurostat. Ένα χρόνο πιο πριν, τον Ιούνιο του 2012, η ευρωζώνη κατέγραφε εμπορικό πλεόνασμα 12,8 δισεκ. ευρώ. Στο σύνολο της ΕΕ καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2013 εμπορικό πλεόνασμα 9,9 δισεκ. ευρώ.

Yπερπληθωρισμός εν όψει;

Οι εισαγωγές από την πλειονότητα των εμπορικών εταίρων της ΕΕ μειώθηκαν την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, με εξαίρεση τις εισαγωγές από την Ινδία και την Κίνα (+4% για την καθεμιά). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στις εισαγωγές από τη Νορβηγία και την Ιαπωνία (-15% για αμφότερες) καθώς και από τη Βραζιλία (-13%).

Όσον αφορά τις εξαγωγές της ΕΕ, οι τάσεις εμφανίζονται πιο διαφοροποιημένες. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις εξαγωγές προς την Ελβετία (+33%) και η πιο αξιοσημείωτη πτώση στις εξαγωγές προς την Ινδία (-4%).

«Μην πανηγυρίζετε. Έχει ακόμα κρίση»

Η Γερμανία στην κορυφή
Όσον αφορά το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών των κρατών-μελών της ΕΕ, η Γερμανία (+81 δισεκ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2013) κατέγραψε το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα, ακολουθούμενη από την Ολλανδία (+24,3 δισεκ. ευρώ), την Ιρλανδία (+15,3 δισεκ. ευρώ) και την Ιταλία (+8,7 δισεκ. ευρώ).

Στον αντίποδα, η Γαλλία (-32,9 δισεκ. ευρώ) είχε το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα, ακολουθούμενη από τη Βρετανία (-26,1 δισεκ. ευρώ) και την Ελλάδα (-8 δισεκ. ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ