Ινδία: Ρίχνει στην θάλασσα το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο

Ινδία: Ρίχνει στην θάλασσα το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο

«Γιγαντιαίο» βήμα για την ανάπτυξη των εγχώριων τεχνολογιών το χαρακτηρίζει το Νέο Δελχί

Ως ένα «γιγαντιαίο βήμα για την ανάπτυξη των εγχώριων τεχνολογικών δυνατοτήτων» χαιρέτησε το Νέο Δελχί το πυρηνικό υποβρύχιο Arihant, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Ινδία.

Με την ενεργοποίηση του αντιδραστήρα, οι αρχές είναι τώρα έτοιμες για τις πρώτες δοκιμές στην θάλασσα, του υποβρυχίου, του πρώτου που κατασκευάστηκε από χώρα που δεν ανήκε στο κλάμπ των πέντε μεγάλων αναγνωρισμένων πυρηνικών δυνάμεων: των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας.

Εφόσον οι δοκιμές ολοκληρωθούν με επιτυχία, το νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο θα μπορέσει να ενταχθεί στην ναυτική δύναμη της χώρας μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει 100 άνδρες πλήρωμα και να μένει για πολύ ώρα κάτω από την επιφάνεια, χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμό.

Πέρα από το τεχνολογικό επίτευγμα, το INS Arihant είναι στρατηγικής σημασίας σχέδιο για την Ινδία, που στην ουσία τρέχει από το 1998, αφού θα προσθέσει μια τρίτη διάσταση στις αμυντικές δυνατότητες της, καθώς μέχρι τώρα είχε την δυνατότητα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων μόνο από ξηρά και αέρα. Ο τελικός στόχος είναι η κατασκευή 10 τέτοιων υποβρυχίων μέσα στην επόμενη δεκαετία. Βέβαια, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς: τα πρώτα θαλάσσια ταξίδια θα δοκιμάσουν την ικανότητα του αντιδραστήρα να αντέξει υψηλές ταχύτητες και να μπορεί να αντιδράσει σωστά στις απότομες επιταχύνσεις και τους ελιγμούς.

Διαβάστε ακόμη: Οι δυναστείες της Ινδίας

Σε κάθε περίπτωση, η Ινδία, με την βοήθεια της Ρωσίας που πιθανότατα θα αναλάβει την εκπαίδευση του πληρώματος, μπορεί να αλλάξει την παρτίδα στη σκακιέρα. Είναι καιρό τώρα ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, με ορισμένους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι μπορεί να πυροδοτήσει μια κούρσα περιφερειακών «υποθαλάσσιων» εξοπλισμών. Παρότι αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί με γειτονικό αντίπαλο της Ινδίας, το Πακιστάν, λόγω οικονομικών δυσκολιών, άλλες δυνάμεις είναι πιθανό να ακολουθήσουν. Ορισμένοι, δε, υποστηρίζουν ότι αυτή η κούρσα έχει ήδη ξεκινήσει. Στις αρχές Απριλίου, αναφέρθηκε ότι το Κινεζικό ναυτικό έχει ήδη αυξήσει την παρουσία του στον Ινδικό Ωκεανό, πληροφορίες που προέρχονται από τα στοιχεία που ανταλλάσσουν στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, το αμερικανικό και το ινδικό ναυτικό.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό «India Today», που είχε πρόσβαση στον σχετικό φάκελο, 22 φορές εντοπίστηκε κινεζική παρουσία στην περιοχή μόνο πέρσι και η τελευταία φορά ήταν τον Φεβρουάριο του 2013, όταν κινεζικό πυρηνικό υποβρύχιο «βρέθηκε» να πλέει κοντά στα νησιά Ανταμαν και Νίκομπαρ. Η ανακοίνωση στις αρχές του χρόνου ότι παραδόθηκε στην ουσία το λιμάνι Gwadar του Πακιστάν στην Κίνα στο πλαίσιο οικονομικής συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών, αλλά και η συμφωνία για ανεφοδιασμό των κινεζικών σκαφών με την Σιγκαπούρη, σήμανε συναγερμό στο Νέο Δελχί που αποφάσισε να επιταχύνει τον εκμοντερνισμό του στόλου.

Ωστόσο η ντόπιες κατασκευές είναι ελάχιστες και η Ινδία βασίζεται στις εισαγωγές για τον εξοπλισμό της. Και παρόλο που το Arihant μπορεί μια ημέρα να κάνει περιπολίες κοντά στις κινεζικές θάλασσες προς το παρόν, το ινδικό “καμάρι” είναι απλώς ένα τεχνολογικό έκθεμα, με μάλλον περιορισμένες επιθετικές δυνατότητες.