«Σταύρωσε» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά την Ανάσταση ο Νίκος Φίλης

«Σταύρωσε» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά την Ανάσταση ο Νίκος Φίλης

Κατά της μείωσης του αφορολόγητου και των περικοπών στις συντάξεις τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Την καθαρή έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αμφισβήτησε ανοιχτά ο Νίκος Φίλης. Παράλληλα άφησε αιχμές για τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας πώς δεν γνωρίζει το «ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης».

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό με θέμα «Δημογραφικό και Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2016-2017 Τάσεις, προκλήσεις και πολιτικές» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η απόκλιση μεγαλώνει ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Δυστυχώς δεν τέθηκε με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων. Σε αυτή την περίοδο, και μετά την εφαρμογή 3 μνημονίων υπάρχει ανάγκη επιστημονικής θεώρησης. Είμαστε μπροστά στο φαινόμενο η ρύθμιση του χρέους να οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο τις κοινωνικές ανισότητες» ανέφερε.

«Με 3,5% πλεονάσματα το 2018 προφανώς είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για την ελληνική οικονομία. Πρέπει να βγούμε σε αυτή τη κρίσιμη φάση από την παραδοχή ότι καλώς πηγαίνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε την ανάγκη της απομείωσης του χρέους τονίζοντας, όμως, ότι, «το ερώτημα είναι αν όλα όσα ακούστηκαν ως σοβαρά προβλήματα από τους επιστήμονες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη», και συμπλήρωσε ότι «μετά το τέλος της δανειακής σύμβασης είναι μια μεγάλη αφορμή αυτά να αποκτήσουν ενδιαφέρον από όλους, κυβέρνηση και κόμματα».

Σε ερώτηση εάν συμμερίζεται την άποψη που διατυπώνουν κυβερνητικά στελέχη ότι «κάθε μία πολιτική επιλογή που ακολουθείται στοχεύει στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων» απάντησε: «Πρέπει αυτό να ελεγχθεί και να αποτυπωθεί. Είναι κρίσιμοι αυτοί οι δύο δείκτες. Η σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Εκεί θα μετρηθούμε όλοι. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στους στόχους του σχεδίου ανάπτυξης της κυβέρνησης». Και προσέθεσε: «Το κρίσιμο πολιτικό θέμα είναι: βγαίνουμε από τη δανειακή υποχρέωση με τι στόχους; Θα υπάρξει κοινωνική σύγκλιση και υπέρβαση σταδιακά, των κοινωνικών ανισοτήτων; Θα υπάρξει σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές οικονομίες».

Χαρακτήρισε, τέλος, πολύ κρίσιμο ζήτημα την απασχόληση που συναρτάται «με την ποιότητα της εργασίας και τη δυνατότητα του κράτους, με την ευρεία έννοια, να ασκεί πολιτική επενδύσεων». «Έχουμε σήμερα τον φτωχό εργαζόμενο. Είναι ένα νέο φαινόμενο αυτό για την Ελλάδα. Δυνητικά στη ζώνη του κοινωνικού αποκλεισμού είναι 3,5 εκατ. συνάνθρωποι μας», ανέφερε ο κ. Φίλης.

ΝΔ για Φίλη: Επιτέλους, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ομολογούν την αλήθεια

Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, για τις δηλώσεις του βουλευτή και πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Φίλη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επιτέλους, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ομολογούν, πλέον, την αλήθεια. Ότι τα πανηγύρια του κ. Τσίπρα για καθαρή έξοδο αποτελούν μια ακόμη κοροϊδία, καθώς τον Αύγουστο τελειώνει η χρηματοδότηση, αλλά όχι τα μέτρα.

Αλήθεια, όμως. Τώρα ανακάλυψαν τι περιλαμβάνει το τέταρτο Μνημόνιο όσοι σήκωσαν το χέρι και το ψήφισαν;».