Στη δημοσιότητα αποδεικτικά στοιχεία για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Στη δημοσιότητα αποδεικτικά στοιχεία για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica
epa06617336 Cambridge Analytica's sign at their offices in London, Britain, 21 March 2018. Britain's Information Commissioner Elizabeth Denham has applied for a warrant to search the offices of 'Cambridge Analytica', which is accused of using the personal data of 50 million Facebook members for its own campaigns during the US presidential elections in 2016 and Brexit referendum. EPA/ANDY RAIN

Έγγραφα που παρουσίασε στη βρετανική βουλή ο πληροφοριοδότης της εταιρείας διέρρευσαν Βρετανοί βουλευτές.

Μια επιτροπή Βρετανών βουλευτών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα αποδεικτικά στοιχεία που κατέθεσε γραπτώς ο πληροφοριοδότης Κρίστοφερ Γουάιλι, που ισχυρίζεται ότι τα προσωπικά δεδομένα περίπου 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook κατέληξαν στα χέρια της εταιρείας συμβούλων Cambridge Analytica.

Ο Γουάιλι, που εργαζόταν για την εταιρεία, υποστηρίζει ότι τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για να σκιαγραφηθούν προφίλ Αμερικανών ψηφοφόρων και να ενισχύσουν τη στήριξη στον Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα των προεδρικών εκλογών του 2016.

Επίσης καταγγέλλει ότι η καναδική εταιρεία AggregateIQ (AIQ) εμπλέκεται στην ανάπτυξη του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει ψηφοφόρους.

Ο Γουάιλι εμφανίστηκε την Τρίτη ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, και όπως ανέφεραν τα μέλη αυτής, χορήγησε έγγραφα, εκ των οποίων μια συμφωνία υπηρεσιών μεταξύ της AIQ και της SCL, την μητρική εταιρεία της Cambridge Analytica, με ημερομηνία Σεπτέμβριος 2014.

Το πρακτορείο Reuters δεν κατόρθωσε να εξακριβώσει ανεξάρτητα τη γνησιότητα των εγγράφων που δημοσίευσε η επιτροπή.

Η AIQ δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για κάποιο σχόλιο, μετά την ακρόαση της Τρίτης. Με ανακοίνωσή της που είχε εκδώσει νωρίτερα ανέφερε ότι δεν είχε συνάψει ποτέ συμβόλαιο με την Cambridge Analytica και δεν αποτέλεσε ποτέ μέρος της εταιρείας.

Η Cambridge Analytica υποστηρίζει ότι δεν μοιράστηκε τα δεδομένα χρηστών του Facebook με την καναδική εταιρεία, δεν χρησιμοποίησε τα δεδομένα για την εκστρατεία εκλογής του Τραμπ και τα έχει διαγράψει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters