Στη δημοσιότητα δορυφορικά στοιχεία για το «εξαφανισμένο» Boeing

Στη δημοσιότητα δορυφορικά στοιχεία για το «εξαφανισμένο» Boeing

Δυόμιση μήνες μετά την εξαφάνιση της πτήσης της Malaysia Airlines, οι συγγενείς των 239 επιβαινόντων ζητούν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Τα δορυφορικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστεί η πορεία της πτήσης ΜΗ370 που χάθηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου, μέχρι την πτώση της στον Ινδικό Ωκεανό -κι ενώ η άτρακτος του αεροσκάφους δεν έχει βρεθεί- έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας.

Υπό την πίεση των συγγενών των 239 επιβαινόντων του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines που ζητούσαν τη δημοσιοποίηση των ανεπεξέργαστων δεδομένων των δορυφόρων, ώστε αυτά να υποβληθούν σε άλλες αναλύσεις, οι αρχές της Μαλαισίας, σε συνεργασία με την Inmarsat, προχώρησαν στη δημοσίευση 47 σελίδων με δεδομένα που είχε καταγράψει η βρετανική εταιρία δορυφόρων, καθώς και επεξηγηματικές σημειώσεις.

Η Inmarsat είχε χρησιμοποιήσει τους δορυφόρους της για να προσδιορίσει την πορεία που ακολούθησε το αεροσκάφος. Παρότι τα συστήματα επικοινωνίας της πτήσης ΜΗ370 είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, το αεροσκάφος έστελνε σήματα που εκπέμπονταν από τους σταθμούς εδάφους και αναμεταδίδονταν από τους δορυφόρους.

Το Μπόινγκ πραγματοποιούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ – Πεκίνο το πρωί της 8ης Μαρτίου, αλλά μια ώρα μετά την απογείωσή του άλλαξε απότομα την πορεία του, χωρίς να δώσει εξήγηση.

Τα σήματα το «τοποθετούσαν» στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, όπου φέρεται ότι συνετρίβη μετά την εξάντληση των καυσίμων, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα ανοικτά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας. Οι έρευνες στον Ινδικό Ωκεανό τελούσαν υπό το συντονισμό της Αυστραλίας.

Η απουσία ενός πειστικού συμπεράσματος και οι αστοχίες των αρχών της Μαλαισίας κατά τις πρώτες ημέρες των ερευνών προκάλεσαν πολλές εξηγήσεις περισσότερο ή λιγότερο επιπόλαιες για τη μυστηριώδη αυτή εξαφάνιση και επιφυλακτικότητα από πλευράς των οικείων των επιβαινόντων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήσαν Κινέζοι.

Διαβάστε ακόμη:

Τα πιο μυστηριώδη αεροπορικά δυστυχήματα όλων των εποχών

Πώς η χαμένη πτήση της Μαλαισίας κατέληξε στο… eBay

Βίντεο: Λίγο πριν τη μοιραία πτήση της Malaysia Airlines

«Στο σωστό σημείο» οι έρευνες για το Boeing της Malaysia Airlines