Στo φως της δημοσιότητας οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών για το 2020

Στo φως της δημοσιότητας οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών για το 2020
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής στη συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Για την Προστασία της Εργασίας - Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» - Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας - Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής», Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι δηλώσεις πόθεν έσχες, που υπέβαλαν το 2020 πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, περιφερειάρχες και δήμαρχοι.

Οι εν λόγω δηλώσεις αφορούν σε στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση κατά την οικονομική χρήση του 2019 και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει συνολικό καθαρό εισόδημα 35.500 ευρώ. Η σύζυγος του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, δηλώνει συνολικό καθαρό εισόδημα 36.671,05 ευρώ, καθώς και έσοδα ύψους 28 χιλ. ευρώ από ακίνητα, ενώ έχει καταθέσεις σε τράπεζες ύψους περίπου 400 χιλ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πόθεν έσχες, απέκτησε σε προηγούμενη χρήση δυο μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία αποτιμώνται σε 17.035,66 δολ. και σε 7.712,20 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα ο Κ. Μητσοτάκης έχει συμμετοχή σε 36, ενώ διατηρεί τη συμμετοχή του στον Κήρυκα Χανίων.

Συνολικό εισόδημα 32.961 ευρώ δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο πόθεν έσχες του 2020 (έτος χρήσης 2019) και η σύντροφός του Περιστέρα Μπαζιάνα εισόδημα 19.355 ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει καταθέσεις σε τράπεζες ύψους 138,00 ευρώ (66,863 ευρώ από κοινού με τη σύντροφο και τα τέκνα του). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα ακίνητο 114 τ.μ. στην Αθήνα και η κ. Μπαζιάνα ένα οικόπεδο στην Αρτέμιδα 292 τ.μ.

Παράλληλα, ο Α. Τσίπρας έχει στην κατοχή του ένα δίκυκλο 652 κυβικών και η κ. Μπαζιάνα ένα ΙΧ 1250 κυβικών.  Συμμετοχή σε εταιρείες ή δανεισμό δεν εμφανίζει ούτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η κ. Μπαζιάνα.

Tα πόθεν έσχες όπως είναι αναρτημένα στο ιστότοπο της Βουλής

Το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Το πόθεν έσχες της Φώφης Γεννηματά.

Το πόθεν έσχες του Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το πόθεν έσχες του Κυριάκου Βελόπουλου.

Το πόθεν έσχες του Γιάνη Βαρουφάκη.

Δείτε τις δηλώσεις όλων των πολιτικών, βουλευτών και ευρωβουλευτών

Θ. Μπούρας: Οι παρατάξεις να αφήσουν εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης τη λειτουργία της Επιτροπής

Ο αντιπρόεδρος Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης Θανάσης Μπούρας με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής και το θέμα που δημιουργήθηκε με τους καταλόγους των 43 περιπτώσεων που επανελέγχθηκαν και τέθηκαν στο Αρχείο αναφέρει ότι η Επιτροπή βάση του Συντάγματος «λειτουργεί ως ειδικό όργανο στην οποία πέραν των τριών μελών- βουλευτών συμμετέχουν και 8 ανώτατοι δικαστικοί και κρατικοί λειτουργοί, έχω την θεσμική υποχρέωση να διαφυλάξω το κύρος της και να την κρατήσω μακριά από μικροπολιτικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις

Ως εκ τούτου, προς αποκατάσταση της αλήθειας και σε απάντηση όσων αναληθών αναφορών φιλοξενούνται σήμερα από μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου περί απόπειρας δήθεν «κουκουλώματος» από την Επιτροπή, ξεκαθαρίζω ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής της 23ης Ιουνίου 2021 αρχειοθετήθηκαν οι δηλώσεις όλων των πολιτικών αρχηγών που εξετάστηκαν κατά προτεραιότητά των χρήσεων 2015-2018 μεταξύ των οποίων και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η απόφαση αρχειοθέτησης ήταν ομόφωνη, δηλαδή και σύμφωνη γνώμη του τακτικού μέλους της Επιτροπής και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπύρου Λάππα, ο οποίος χθες αντικαταστάθηκε από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλο Πολάκη.

Η συζήτηση που προκλήθηκε μετά την αντικατάσταση του κ. Λάππα και τα όσα ο κ. Πολάκης υποστήριξε ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, από τεχνικό λάθος του υπηρεσιακού παράγοντα που επεξεργάστηκε τη λίστα με τις υπόλοιπες δηλώσεις υπόχρεων που ήταν προγραμματισμένες να εξεταστούν, υπήρξαν και 43 επαναλήψεις υπόχρεων που είχαν αρχειοθετηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της 23ης Ιουνίου 2021.

Μεταξύ αυτών των 43ων επαναλήψεων ήταν και η δήλωση του Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και ενός ακόμη πολιτικού αρχηγού.

Τέλος, θα ήθελα να παρακαλέσω τις πολιτικές παρατάξεις να αφήσουν εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης τη λειτουργία της Επιτροπής καθώς πέραν του κύρους της, προσβάλλουν και τα μέλη της Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν βουλευτές και ανώτατοι δικαστικοί και κρατικοί λειτουργοί»