Στη Νότια Κορέα μετά την Ιαπωνία ο Μπάρακ Ομπάμα

Στη Νότια Κορέα μετά την Ιαπωνία ο Μπάρακ Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να «απαντήσει» στις πυρηνικές απειλές της Β. Κορέας και να φέρει πιο κοντά Ιαπωνία – Νότια Κορέα. 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα το πρωί στη Νότια Κορέα για μια διήμερη επίσκεψη, κατά την οποία αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει το θέμα των απειλών για πραγματοποίηση μιας τέταρτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα. Ο πρόεδρος, το αεροπλάνο του οποίου προσγειώθηκε στην αμερικανική αεροπορική βάση του Οσάν, νοτίως της Σεούλ, φθάνει σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε πένθος μετά το ναυάγιο ενός πλοίου με πάνω από 300 νεκρούς ή αγνοούμενους, ανάμεσα στους οποίους 280 μαθητές Γυμνασίου.

«Ξέρω πως η επίσκεψή μου τώρα πραγματοποιείται ενώ οι Νοτιοκορεάτες βρίσκονται σε πένθος και η επίσκεψή μου θα είναι μια ευκαιρία για να εκφράσω τη συμπάθεια του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος φθάνει στη Σεούλ , αφού άρχισε την Τετάρτη από το Τόκιο μια περιοδεία στην Ασία που θα περιλάβει τέσσερις σταθμούς. Πρόκειται να επισκεφθεί επίσης τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.

barack Obama

Μήνυμα στη Βόρεια Κορέα
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την αυστηρή απάντηση της διεθνούς κοινότητας. «Αν η Βόρεια Κορέα κάνει το σφάλμα να πραγματοποιήσει άλλη μια πυρηνική δοκιμή, θα πρέπει να περιμένει μια αυστηρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στη νοτιοκορεατική εφημερίδα «ΓιουνγκΑνγκ Ίλμπο».

Στη Σεούλ, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πυρηνικής απειλής που προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα, ο Ομπάμα θα επιχειρήσει να συμφιλιώσει τη Νότια Κορέα με τον ιάπωνα γείτονά της: οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες συμμάχους των ΗΠΑ είναι ψυχρές εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, με υπόβαθρο ιστορικά μίση καθώς και μια σύγκρουση για τα θαλάσσια σύνορα, γεγονός που περιπλέκει λίγο περισσότερο τις ασιατικές φιλοδοξίες της Ουάσινγκτον. Στο μεταξύ δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν πριν από δύο ημέρες, δείχνουν πως δραστηριότητες διεξάγονται στην εγκατάσταση Πούνγκιερι, όπου πραγματοποιούνται οι δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, δραστηριότητες που συνδέονται «πιθανόν με την προετοιμασία μιας νέας έκρηξης», σύμφωνα με το αμερικανο-κορεατικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η Σεούλ είχε ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα πως εντόπισε στην ίδια εγκατάσταση ενδείξεις προετοιμασιών για μια πυρηνική δοκιμή, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατά τη 48ωρη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Χωρίς συμφωνία για το εμπόριο
Την Πέμπτη ο Μπαράκ Ομπάμα ολοκλήρωσε στο Τόκιο το πρώτο σταθμό της ασιατικής περιοδείας του με μια γεύση ανολοκλήρωτου: αναγκάσθηκε να παραμείνει αόριστος στα εδαφικά ζητήματα για να ικανοποιήσει την Ιαπωνία χωρίς να εκνευρίσει την Κίνα και δεν πέτυχε τη συμφωνία που ήλπιζε για το άνοιγμα της ιαπωνικής αγοράς.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο Ομπάμα επεδίωξε να καθησυχάσει την Ιαπωνία για την αμερικανική παρουσία, σε μια περίοδο που υπάρχει ισχυρή ένταση ανάμεσα στο Τόκιο και το Πεκίνο σχετικά με τα νησιά Σενκάκου, ένα ακατοίκητο αρχιπέλαγος της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας που ελέγχεται από τους Ιάπωνες, αλλά διεκδικείται έντονα από τους Κινέζους, οι οποίοι ονομάζουν το αρχιπέλαγος Ντιαογιού.

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν απλώς μια θέση την οποία υποστηρίζουν από καιρό: η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει το Τόκιο αν αυτό δεχθεί επίθεση γύρω από τα Σενκάκου, αλλά δεν αποφαίνεται για την ουσία, δηλαδή για το σε ποιον ανήκουν τα νησιά αυτά, για να μην αψηφήσει ανοικτά το Πεκίνο.

«Η Ιαπωνία πέτυχε μια δημόσια δήλωση του Ομπάμα αναφορικά με τα Σενκάκου και το γεγονός ότι ‘καλύπτονται’ από το άρθρο 5 της διμερούς αμυντικής συνθήκης. Είναι καλό για τον Σίνζο Άμπε, έστω κι αν δεν είναι κάτι καινούριο στην ουσία και δεν αλλάζει ουσιαστικά τα δεδομένα», παρατηρεί ο Ρόμπερτ Ντουτζάριτς, ειδικός στις αμερικανο-ιαπωνικές σχέσεις, ο οποίος θεωρεί ότι «δεν συνέβη τίποτε σπουδαίο» κατά τη σύντομη επίσκεψη του Ομπάμα.

Ωστόσο ο Άμπε δήλωσε πως πέτυχε μαζί με τον Ομπάμα μια «ιστορική» επιτυχία στη συμφωνία για θέματα ασφαλείας και έκαναν πρόοδο στις συνομιλίες για το διμερές εμπόριο. «Ήταν μια ιστορική δήλωση για την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Άμπε προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά την αναχώρηση του Ομπάμα.

Διαβάστε ακόμη: 

Στο «στόχαστρο» των αρχών της Ν. Κορέας η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Ανασύρονται διαρκώς σοροί από τον βυθό του ναυαγίου στη Ν. Κορέα