Στη Βουλή οδεύει το πολυνομοσχέδιο – «μαμούθ» που θα κλείσει την γ’ αξιολόγηση

Στη Βουλή οδεύει το πολυνομοσχέδιο – «μαμούθ» που θα κλείσει την γ’ αξιολόγηση

Οι «καυτές» διατάξεις του νομοσχεδίου και τα σενάρια για τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές εντός της ημέρας.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το κυβερνητικό επιτελείο για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, με την κατάθεση -αύριο ή ακόμη και μεταμεσονύκτια σήμερα- του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, με το πολυνομοσχέδιο των περίπου 600 σελίδων θα κλείσουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα (για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα) θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων. Παράλληλα, ενδέχεται να υπάρξει εντός της ημέρας τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου.

Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι αλλαγές στο «επίδομα παιδιού», καθώς και φορολογικά ζητήματα, τα οποία, ωστόσο, χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα».

Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε, εξάλλου, αισιόδοξος ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα δοθεί η έγκριση για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και στη συνέχεια, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα εκταμιευθεί η δόση από τον ESM, το ύψος της οποίας, πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.

Σημειώνεται, ότι την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Euro Working Group, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενώ το ψηφισμένο νομοσχέδιο θα βρεθεί στη συνέχεια στο «μικροσκόπιο» των πιστωτών για τη σύνταξη της «έκθεσης συμμόρφωσης» (compliance report). Τόσο στο Eurogroup, όσο και στο Euro Working Group, αναμένεται η «πρεμιέρα» στα νέα καθήκοντά τους των Μάριο Σεντένο και Χανς Φλάιμπριφ, που διαδέχονται ως επικεφαλής τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και Τόμας Βίζερ, αντιστοίχως.