To στοίχημα της ανάπτυξης και οι μεγάλες προσδοκίες στο προσχέδιο του προυπολογισμού

To στοίχημα της ανάπτυξης και οι μεγάλες προσδοκίες στο προσχέδιο του προυπολογισμού

Ανάπτυξη 2,4% και πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018.

Ρυθμό ανάπτυξης 2,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, που κατατίθεται σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι στόχοι για τα βασικά μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού είναι εναρμονισμένοι με αυτούς του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής και η επίτευξή τους αναμένεται να οδηγήσει στην ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος οικονομικής πολιτικής τον Αύγουστο του 2018.

Στο προσχέδιο θα αποτυπώνεται η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, το οποίο αναμένεται διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2,2% του ΑΕΠ έναντι 1,75% που είναι ο στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Το ποσό της υπέρβασης, όπως έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, αναμένεται να διατεθεί ως κοινωνικό μέρισμα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με βάση τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι φέτος θα ανέλθει στο 1,8% που είναι ο στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Για το 2018 προβλέπεται επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο 2,4%.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με συνέντευξή του στην εφημερίδα Νέα Σελίδα εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη νέων μέτρων το 2018. Αυστηρή προϋπόθεση για να επιβεβαιωθεί η πεποίθηση είναι πράγματι ο ρυθμός ανάπτυξης να επιταχυνθεί στο 2,4%, στόχο για τον οποίο το Δημοσιονομικό Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή εξέφρασε επιφυλάξεις.

Στο προσχέδιο θα προβλέπεται επίσης η μείωση της ανεργίας το 2018 σε επίπεδα κάτω του 20%, και συγκεκριμένα στο 19%, στην οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλει η αύξηση της απασχόλησης κατά 1,7%.

Μεταξύ άλλων το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει:

-Αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,4%

-Μείωση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 0,2%

-Αύξηση του συνόλου των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων (ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου) κατά 12,6%

-Αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,7%

-Αύξηση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,4%