Το στοίχημα της ελληνικής πρότασης

Το στοίχημα της ελληνικής πρότασης

Η κατάθεση της πρότασης για μεταρρυθμίσεις και τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης.

Οι Βρυξέλλες δεν θα μπουν στην «draftολογία» έλεγε χαριτολογώντας Το Σάββατο κοινοτική πηγή, ως απάντηση στη φημολογία για προσχέδια (draft) της ελληνικής επιστολής δεσμεύσεων.

Είναι γεγονός ότι η επιστολή γράφεται σε επικοινωνία με τους «τρεις θεσμούς», ώστε να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα αποδοχής της, ωστόσο, το τελικό κείμενο δεν αναμένεται παρά απόψε το βράδυ, ενώ θα αξιολογηθεί με τηλεδιάσκεψη της ομάδας των τεχνοκρατών του Eurogroup, με τη συμμετοχή και της Κριστίν Λαγκάρντ, του Μάριο Ντράγκι και του Πιερ Μοσκοβισί το πρωί της Τρίτης.

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα πρόκειται για ένα σύντομο κείμενο 2-3 σελίδων, στο οποίο θα περιγράφεται ένα πλαίσιο γενικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς κοστολόγηση και χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα μέτρα.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα αφορούν σε μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ, την αναμόρφωση του Δημοσίου μέσω της αξιολόγησης, με συνέχιση της κινητικότητας, αλλά χωρίς απολύσεις, μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.

Δεν θα υπάρχει καμία αναφορά στην αλλαγή της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αυτά εμπίπτουν στον σκληρό πυρήνα της εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης και δεν πρόκειται να συζητηθούν με τους δανειστές.

Η επιστολή δεν θα περιλαμβάνει καμία αναφορά για μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά θέματα ή θέματα ασφαλιστικού, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα καταργήσει τη ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων στα ταμεία, που οδηγεί αυτομάτως σε μείωση συντάξεων.

Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στους «τρεις θεσμούς», με άμεση γνώση των διαβουλεύσεων, εκτιμούν πως δύσκολα θα «περάσει» ένα κείμενο δεσμεύσεων, χωρίς την περιγραφή -έστω και σε επίπεδο προθέσεων- για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλά και με μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα πως η Ελλάδα δεσμεύθηκε ρητά να μην ακυρώσει κανένα προηγούμενο μέτρο και συμπλήρωναν πως «οι αλλαγές στα εργασιακά είναι μη αναστρέψιμες».

Εφόσον, πάντως, η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς, ακολουθούν τέσσερις πολύ δύσκολοι μήνες, καθώς η μόνη ουσιαστική δέσμευση που πήρε η Ελλάδα από τους εταίρους είναι η χαλάρωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, απόφαση που υπαγορεύθηκε ούτως ή άλλως από την οικονομική κατάσταση της χώρας, αφού η αβεβαιότητα των τελευταίων τριών μηνών έχει ανατρέψει όλους τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Θολό» παραμένει το τοπίο, γύρω από το ποιες προεκλογικές εξαγγελίες μπορεί να πραγματοποιήσει, αφού η απόφαση αναφέρει ρητά πως στην τετράμηνη παράταση δεν είναι δυνατή η ακύρωση προηγούμενων μέτρων ούτε η λήψη μέτρων που θα επιβαρύνουν δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό ή την οικονομική θέση της χώρας ή τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στα «γκρίζα» σημεία και οι αναφορές για το χρέος, αφού δεν αναφέρεται πουθενά η μελλοντική προοπτική ελάφρυνσης, αντίθετα τονίζεται ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλους τους πιστωτές της «στο ακέραιο» και «στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα».

Ως θετική κρίνεται η αναφορά για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, που θεωρείται «κλείσιμο ματιού» για να αρχίσει και πάλι να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Αδιευκρίνιστο παραμένει το πώς θα εκταμιευθεί το υπόλοιπο της δόσης των 5,3 δισ. ευρώ, αλλά και το 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος και αν αυτό θα γίνει τμηματικά στη βάση προαπαιτούμενων ή μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τον Απρίλιο δεν αναμένεται να εκταμιευθούν χρήματα προς την Ελλάδα, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση στην πραγματική οικονομία.

Η απόφαση του Eurogroup βάζει τέλος και στο ενδεχόμενο χρήσης των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για χρηματοδότηση δράσεων για την ανθρωπιστική κρίση ή ακόμη και στην εκκαθάριση κόκκινων δανείων, αφού τα κεφάλαια περνούν στον έλεγχο του EFSF και θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μόνο με την έγκριση της ΕΚΤ και του SSM.