Στην Αθήνα βρέθηκε ο εφευρέτης του USB Stick, Ντόβ Μοράν

Στην Αθήνα βρέθηκε ο εφευρέτης του USB Stick, Ντόβ Μοράν

Διάλεξη του ισραηλινού εφευρέτη στο Μέγαρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη με τίτλο «Επιχειρηματικότητα - προωθώντας ιδέες για να κάνετε τα προϊόντα σας να κατακτήσουν τον κόσμο».

Διάλεξη στο Μέγαρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη με θέμα «Επιχειρηματικότητα – προωθώντας ιδέες για να κάνετε τα προϊόντα σας να κατακτήσουν τον κόσμο», έδωσε χθες ο γνωστός ισραηλινός επιχειρηματίας και εφευρέτης του USB Stick (DiskonKey), Ντόβ Μοράν (Dov Moran) σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Πρεσβεία του Ισραήλ, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και την Eurobank.

Στην κεντρική ομιλία, ο κ. Dov Moran, ανέλυσε την διαδρομή της M-Systems, της εταιρείας που ίδρυσε το 1989, η οποία ανακάλυψε το USB stick (DiskoKey) και το Flash Disk (DiskonChip).

Η εταιρεία άντλησε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα μέσα σε 18 χρόνια και εξαγοράστηκε από την SanDisk Corp για 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2006. Ο Moran δήλωσε ότι η ιδέα για την ανακάλυψη του USB προέκυψε από πρόβλημα που αντιμετώπισε στον υπολογιστή του σε παρουσίαση σε επενδυτές στο Nasdaq το 1998 όπου κατάλαβε όταν χρειαζόταν ένας αποτελεσματικότερος τρόπος μεταφοράς δεδομένων από έναν υπολογιστή σε άλλον. Αποκάλυψε ότι η αποδοχή του DiskonKey δεν ήταν εύκολη υπόθεση και ότι αναγκάστηκε να αντιπαρατεθεί με παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Ο Ισραηλινός εφευρέτης αναφέρθηκε και στην σημασία των ευρεσιτεχνιών (ο ίδιος έχει πάνω από 40) και την εταιρεία του Modu, η οποία ανέπτυξε την επαναστατική ιδέα του αρθρωτού κινητού τηλεφώνου. Η εταιρεία δεν τελεσφόρησε. Πούλησε όμως την ευρεσιτεχνία της στη Google η οποία αποτέλεσε τη βάση για την έργο αρθρωτού τηλεφώνου του παγκοσμίου κολοσσού, γνωστό ως «Project Ara».

Μιλώντας για τις τελευταίες του ενασχολήσεις, ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε στην επένδυση του στην Ισραηλινή εταιρεία «Consumer Physics», που αναπτύσσει σύστημα ψηφιακής διάγνωσης συστατικών σε υλικά και προϊόντα μέσω κινητού τηλεφώνου και την Grove Systems, ένα είδος «καινοτόμου επενδυτικού κεφαλαίου» (VC).

Σε συμβουλές του προς νέους επιχειρηματίες ο Dov Moran δήλωσε ότι χρειάζονται καινοτόμες ιδέες στη σωστή χρονική συγκυρία ώστε να γίνουν αποδεκτές από τους καταναλωτές, επιμονή , «κότσια» να πάρουν ρίσκα χωρίς να φοβούνται τις αποτυχίες, καθώς και «καινοτόμο μάρκετινγκ». Είπε πως διαπίστωσε ότι στην Ελλάδα «υπάρχει πολύ ταλέντο με καλούς ανθρώπους» και προέτρεψε τους νέους στη χώρα να συμμετάσχουν στις παγκόσμιες τάσεις της τεχνολογίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος επιχειρηματιών, πολιτικών, επιστημόνων, φοιτητών και δημοσιογράφων. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρέσβυς του Ισραήλ, κυρία Ιρίτ Μπεν-‘Αμπα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, και ο κ. Δήμος Αρχοντίδης, Γενικός Διευθυντής του Global Market Wealth Management της Eurobank.

Η Πρέσβυς του Ισραήλ ευχαρίστησε τον ΣΕΒ και την Eurobank για την άριστη συνεργασία τους και τόνισε ότι η επίσκεψη του Dov Moran, εντάσσεται σε μια προσπάθεια της Πρεσβείας του Ισραήλ να προωθήσει την συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στους τομείς της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων με την διασύνδεση των οικοσυστημάτων των δύο χώρων καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας δήλωσε ότι: «Το παράδειγμα του Dov Moran συμβολίζει την επιτυχία της χώρας του. Η Ελλάδα, όπως έχει κάνει το Ισραήλ πρέπει να στηριχθεί στην ανάπτυξη που φέρνουν οι εξαγωγές, η τεχνολογία και η καινοτομία. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί από μια κρατικοδίαιτη και εσωστρεφή οικονομία σε μια χώρα επιχειρηματική, εξωστρεφή και δυνατή. Μια χώρα, όπου ο καθένας θα μπορεί να μετατρέπει τις ιδέες του σε αξία και πλούτο, σε καλές θέσεις απασχόλησης, σε εξαγώγιμα προϊόντα με υψηλή τεχνολογική αξία. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στο Ισραήλ. Διαθέτουμε τους ανθρώπους και τις ιδέες. Μας λείπει το σχέδιο, η ομαδική δουλειά και η αποκατάσταση της σταθερότητας σε όλα τα επίπεδα».

Ο κ. Δήμος Αρχοντίδης της Eurobank, επεσήμανε πως παρά την αβεβαιότητα λόγω των πολιτικών εξελίξεων που έχει δυσχεράνει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, η Eurobank συνεχίζει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της, πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσω της θερμοκοιτίδας «Egg Enter grow Go» (Πρόγραμμα Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας) και άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων, που αποτελούν εγγύηση για το μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την διάλεξή του, ο Moran συναντήθηκε εχθές με περίπου εξήντα εκπροσώπους της νεοφυούς επιχειρηματικότητας κατά την διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψης-αστραπής που πραγματοποίησε στην Αθήνα.