Τετ α τετ Τσακαλώτου – Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Τετ α τετ Τσακαλώτου – Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Μετά την Πορτογαλία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην Ουάσιγκτον είναι στραμμένα τα βλέμματα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να επιχειρεί την νέα έξοδο στις αγορές και την αποπληρωμή μέρους του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Μετά την Πορτογαλία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρος του ακριβού χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η προεξόφληση αφορά υποχρεώσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό. Πρόκειται για δόσεις της διετίας 2019-2020 που βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο 5,13%. Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν χθες στα επίπεδα του 3,339% που είναι ιστορικό χαμηλό, ενώ ανάλογη πορεία είχαν και τα 5ετή ομόλογα κάτω και από το 2,2% και συγκεκριμένα στο 2,161%.

Ο υπουργός Οικονομικών και η ομάδα του θα παραμείνει στις ΗΠΑ έως και το Σάββατο. Με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, σχεδιάζεται ραντεβού με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σήμερα Παρασκευή. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Για πρώτη φορά σε αυτό το ραντεβού εκτός από τον αναπληρωτή διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, το παρών θα δώσει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.