Στην ΤτΕ όλα τα ταμειακά διαθέσιμα

Στην ΤτΕ όλα τα ταμειακά διαθέσιμα

Μνήμες από την περσινή κατάσταση του Μαίου μας «ξυπνά» η κυβέρνηση.

Τις ημέρες του Μαΐου 2015 θυμίζει η συγκέντρωση των ταμειακών διαθέσιμων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος από την κυβέρνηση.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται και όπως φαίνεται δημιουργείται η ανάγκη για εξασφάλιση ενός προληπτικού «μαξιλαριού», ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο της οικονομικής ασφυξίας.

Σημειώνεται ότι την περσινή χρονιά είχαν συγκεντρωθεί ποσά από διάφορους φορείς, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Φέτος, η προσπάθεια συγκέντρωσης των ταμειακών διαθεσίμων ξεκίνησε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς η συμφωνία με τους θεσμούς δεν έχει κλείσει, ενώ το χρονικό όριο που έχει θέσει τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στενεύει ολοένα και περισσότερο.

Και μπορεί να υπάρχει συμφωνία, κατά 95% -σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ-, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το πακέτο των μέτρων 5,4 δισ. ευρώ της τρέχουσας αξιολόγησης, ωστόσο το νέο και βασικό αγκάθι των διαπραγματεύσεων είναι η υιοθέτηση των μέτρων – εγγυήσεων ή αλλιώς «αυτόματου κόφτη δαπανών», ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, η οικονομική ασφυξία και η επανάληψη των ημερών του Μαΐου 2015 δεν μπορεί να αποκλειστεί με την κυβέρνηση να συγκεντρώνει τα αποθεματικά φορέων.

Σημειώνεται πως ήδη έχουν ζητηθεί τα ταμειακά διαθέσιμα από τον ΟΑΕΔ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΕΟΠΥΥ, το Ταμείο Νομικών και τη Βουλή.