Στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω του INNOVATHENS

Στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω του INNOVATHENS

ΟΠΑ, ΣΕΚΕΕ και Samsung συμπράττουν για την υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών ιδεών από νέους επιχειρηματίες.

Πέντε μήνες ζωής  μετρά το INNOVATHENS, ένας ολοκληρωμένος κόμβος στήριξης της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας, ο οποίος απευθύνεται σε άνεργους νέους επιχειρηματίες ή επίδοξους επιχειρηματίες που επιθυμούν να κάνουν πράξη ή να εξελίξουν την καινοτομική τους ιδέα. Ήδη έχουν διοργανωθεί 60 εκδηλώσες, οχτώ εκ των οποίων ήταν εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ενώ έχουν πιστοποιηθεί 130 νέοι επιχειρηματίες.

Σε Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν από κοινού ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), εκπρόσωποι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Samsung Electronics, που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη και χορηγό του INNOVATHENS, παρουσιάστηκε το νέο εμπλουτισμένο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο είναι βασισμένο σε τρεις άξονες: α) ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και εξοικείωση με τεχνικές δημιουργικότητας και παραγωγής ιδεών, β) παραγωγή ενός προϊόντος, υπηρεσίας ή λειτουργικότητας, συμπεριλαμβανομένων όλων των βημάτων από τον σχεδιασμό ως την ανάπτυξη prototype και τον έλεγχο της εμπειρίας του χρήστη, και γ) εφαρμογή της ιδέας στην πράξη.

Η διάρκεια του προγράμματος, τα μαθήματα του οποίου αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10 Νοεμβρίου και θα είναι δωρεάν, είναι 50 ώρες και έχει ως στόχο τη συνάντηση νέων φιλόδοξων επιχειρηματιών με παράγοντες της αγοράς , με διακεκριμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και με ειδικούς πάνω σε θέματα τεχνολογίας.

«Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε τη γνώση από τον επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται στον κλάδο της τεχνολογίας στους νέους επιχειρηματίες», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος, Γιάννης Γιανναράκης, προσθέτοντας πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται σύμπραξη τόσων πολλών δυνάμεων από διαφορετικούς τομείς για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

Θέλοντας να δώσει έμφαση στον ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία στο παγκόσμιο επιχειρείν, ο κ. Γιανναράκης ανέφερε πως βάσει ερευνών προκύπτει ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι των τεχνολογικών εφαρμογών μέσα στην επόμενη δεκαετία θα παράγουν υπηρεσίες αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ποσό καθόλου απίθανο αν λάβει κανείς υπόψη του πως ήδη ένα σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης εκτελείται και είναι διαχειρίσιμο μέσω app εφαρμογών.

Για ένα πρόγραμμα που θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ανεργίας των νέων στη χώρα μας έκανε λόγο ο Διευθυντής Marketing της Samsung Hellas, Μιχάλης Μόσχος. Η Samsung Electronics, πρωτοπόρος παγκοσμίως εταιρεία στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, με δυναμική παρουσία στην Ελλάδα, στηρίζει το πρόγραμμα του INNOVATHENS παρέχοντας τεχνογνωσία μέσα από ένα σεμινάριο που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των τεχνολογικών δεξιοτήτων του υποψήφιου στο κομμάτι του mobile. «Δεν αρκεί μόνο μια καινοτόμα ιδέα. Πρέπει κανείς να περάσει στην πράξη και στην καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα. Η βιομηχανία του mobile εξελίσσεται ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο με την καινοτομία να κατέχει το πρώτο λόγο. Στόχος μας είναι να παροτρύνουμε τους νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, και κυρίως τις γυναίκες».

Στη συνέντευξη Τύπου έδωσε το παρόν και ο Αντιπρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Ηρακλής, ο οποίος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του INNOVATHENS ως την απαρχή μιας προσπάθειας άμεσης σύνδεσης του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας που θα πρέπει να υιοθετηθεί από όλα τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. «Το πρόγραμμα εντάσσεται στους στρατηγικούς πυλώνες του πανεπιστημίου. Το πανεπιστήμιο δεν θα πρέπει να μοιράζει απλά πτυχία και μεταπτυχιακά, αλλά να βρίσκεται κοντά στις ανάγκες μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης αγοράς που παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανεργίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργου Δουκίδη, ο οποίος τόνισε πως η ιδέα για τη δημιουργία του INNOVATHENS υπήρχε εδώ και ενάμιση χρόνο και πως με την ολοκλήρωση των σεμιναρίων, φιλοδοξούν ότι οι πρώτες υπηρεσίες, που θα προκύψουν από τις ιδέες που θα υλοποιηθούν, θα απευθύνονται στους πολίτες του Δήμου Αθηναίων. «Για πρώτη φορά κάνουμε στην Ελλάδα το αυτονόητο και υιοθετούμε πρακτικές που στο εξωτερικό εφαρμόζονται εδώ και χρόνια. Δυστυχώς στη χώρα μας μιλάμε πολλές φορές για επιχειρηματικότητα χωρίς, όμως, να υπάρχει από πίσω κάποιο προϊόν ή υπηρεσία».

Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο INNOVATHENS θα πρέπει να υποβληθούν έως και τις 25 Οκτωβρίου. Μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.innovathens.gr ο ενδιαφερόμενος καλείται να συμπληρώσει τα στοιχεία του, την επιχειρηματική του ιδέα και να τα στείλει μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό.