Live: Στις 12:00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα προνόμια των εμβολιασμένων

Live: Στις 12:00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα προνόμια των εμβολιασμένων
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα, την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα προνόμια για τους εμβολιασμένους θα παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην παρουσίαση θα μετέχουν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

Από το πρωί υπήρχε σε εξέλιξη σύσκεψη στο Μαξίμου για να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Η κεντρική απόφαση όμως είχε ληφθεί εδώ και καιρό και απέμεναν απλά οι λεπτομέρειες. Με τα μπόνους στους εμβολιασμένους ουσιαστικά θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους να επιστρέψουν στην κανονική ζωή.

Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σε πρώτη φάση θα είναι στοχευμένα, χωρίς να τίθεται θέμα συνταγματικότητας, ενώ βασικό μήνυμα θα είναι πως ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση προκειμένου να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Συγκεκριμένα τα μέτρα σε πρώτη φάση θα αφορούν τις επιχειρήσεις, αλλά και συγκεκριμένους χώρους διασκέδασης.

Το σκεπτικό είναι ουσιαστικά οι εμβολιασμένοι να έχουν «ελεύθερη είσοδο» και στα μαγαζιά που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους απλά και μόνο με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο όμως θα ελέγχεται από τον καταστηματάρχη μέσω του barcode του, το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να έχουν στο κινητό τους.

Μάλιστα ο έλεγχος στους εμβολιασμένους θα γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής η οποία θα ελέγχει τη γνησιότητα του κωδικού (QR) του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού και την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Επίσης πρόθεση είναι τα μαγαζιά που θα επιλέγουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους να έχουν 100% πληρότητα και να μην υπάρχουν αποστάσεις, μάσκες και όριο στα τραπέζια.

Αντιθέτως αυτά τα υγειονομικά μέτρα δεν θα πάψουν να υπάρχουν για όσους δεν εμβολιαστούν, οι οποίοι θα πρέπει να επιδεικνύουν και αρνητικό self test κατά την είσοδό τους.

Στο προσχέδιο της κυβέρνησης πάντως δεν είναι μόνο η εστίαση, καθώς αναμένεται να συζητηθεί και η «ελεύθερη είσοδος«» των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, χωρίς μάσκες, σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλιακούς χώρους, φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις, εστιατόρια, μπαρ κλπ.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούν και οι αποφάσεις για τα γήπεδα και τις αθλητικές εκδηλώσεις.