Στις 15 Ιανουαρίου τα «μαντάτα» των απολύσεων

Στις 15 Ιανουαρίου τα «μαντάτα» των απολύσεων

Αντιμέτωπο με τη μνημονιακή υποχρέωση των συνολικά 15.000 απολύσεων και της διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων βρίσκεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το σχέδιο υλοποίησης 11.000 απολύσεων εντός του 2014 και διαθεσιμότητας-κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να παρουσιάσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην τρόικα στις 15 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τους 12.500 υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας, αναμένεται να προέλθουν κυρίως από το πρόγραμμα εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας των ΟΤΑ και από τον ΕΟΠΠΥ.

Σε ό,τι αφορά τις 11.000 απολύσεις που αναμένεται να προχωρήσουν εντός του 2014, εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις δημοτικές επιχειρήσεις, γιατρούς του ΕΟΠΠΥ και από δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα και δεν θα επανατοποθετηθούν σε νέες θέσεις.

Διαβάστε ακόμη: Έκθεση έντονης αποδοκιμασίας του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα

Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, εργαζόμενοι στον ΕΟΠΠΥ και σε ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο για την απόλυση 4.000 υπαλλήλων, που αποτελούσε υποχρέωση για τα τέλη του 2013 -δόθηκε παράταση έως τις αρχές του 2014- και οι οποίοι εκτιμάται ότι θα προέλθουν κυρίως από φορείς και οργανισμούς του δημοσίου που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν. Οι απολύσεις θα πραγματοποιηθούν μετά την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί εντός του μηνός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο»