Στουρνάρας: «Δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο»

Στουρνάρας: «Δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο»

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίζεται σε νέα συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών - Όχι σε κούρεμα καταθέσεων και νέο φορολογικό.

Αισιόδοξος ότι η χώρα θα καταφέρει να βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και πως δεν πρόκειται να χρειαστεί τρίτο μνημόνιο για την ελληνική οικονομία, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, ενώ αποκαλύπτει πως οι φορολογικοί συντελεστές θα πέσουν το 2016 και πως το 2014 θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

«Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει τρίτο μνημόνιο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, λέγοντας ακόμη πως «αυτήν τη στιγμή το πρόγραμμα φαίνεται πως βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή».

Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο «κούρεμα» καταθέσεων, αναφέροντας: «Οι καταθέσεις δεν θα κουρευτούν. Αυτό αποκλείεται κατηγορηματικά. Άλλωστε στην Ευρώπη έχουμε σήμερα, έστω και σε πρωτόλειο -ας το πως έτσι- βαθμό, μία τραπεζική ένωση, όπου η εγγύηση καταθέσεων είναι μέρος της πολιτικής αυτής» αναφέρει.

Ως προς το ζήτημα της μείωσης του χρέους, ο κ. Στουρνάρας είπε πως η Ελλάδα να επιδιώκει «μια σημαντική μείωση επιτοκίων και μια σημαντική μετατόπιση προς το μέλλον των χρεολυσίων» κι εξήγησε πως η συζήτηση γύρω από το «καυτό» αυτό θέμα θα ξεκινήσει πριν τις ευρωεκλογές, αλλά θα ολοκληρωθεί αργότερα.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμησή του για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014, ο κ. Στουρνάρας διευκρινίζει ότι θα γίνει κυρίως με πενταετή ομόλογα, αλλά «η υπ΄αριθμόν ένα προϋπόθεση γι αυτό είναι να συνεχίσουμε τα καλά αποτελέσματα στον προϋπολογισμό».

Διαβάστε ακόμη: Νέες αλλαγές για τα πρόστιμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα μέτρα που η κυβέρνηση προχώρησε χωρίς την επίσημη συγκατάθεση της Τρόικας -όπως οι πληστειριασμοί και ο ΦΠΑ της εστίασης- λέγοντας ότι οι δανειστές «δεν ήταν ευτυχείς». Ο κ. Στουρνάρας δηλώνει πως θα υπάρξουν ισοδύναμα, αλλά «δεν θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, πέρα από το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017 που έχουμε ως χώρα υποχρέωση να καταθέσουμε». Διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει άλλο φορολογικό σύστημα, καθώς, όπως τονίζει: «Οι κώδικες που περάσαμε στη Βουλή έχουν επιφέρει μεγάλη απλοποίηση».

Ως προς τον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το δημοσιονομικό κενό είναι «κάτω από το 1 δισ. ευρώ σήμερα» και τυχόν μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης «θα οδηγούσε σε έξαρση λαθρεμπορίου και σε άλλο ένα δημοσιονομικό κενό που θα έπρεπε να καλύψουμε».

Ακόμη, επισημαίνει πως θα καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο για το πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και πως η διαδικασία θα είναι ανοικτή σε Έλληνες και ξένους, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν ήδη από το 2014. «Σημασία έχει να λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός», τονίζει.

Ο υπουργός Οικονομικών αποκλείει ακόμη το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων. «Δεν σκοπεύουμε να φέρουμε νομοθέτημα για μαζικές απολύσεις, παρά το ότι οι δανειστές το ζητούν και το θέμα παραμένει ανοικτό».

Τέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στο προσωπικό του έργο, λέγοντας πως κάνει «μια πολύ δύσκολη δουλειά, που την επιβάλουν η πατρίδα μου και η συνείδησή μου». «Πάντως σάκος του μποξ δεν αισθάνομαι», είπε ο υπουργός, δηλώνοντας πως έχει καλές σχέσεις με πολλούς βουλευτές, «ακόμα και με όσους κάθε τόσο μπορεί να διαφωνούν».

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Το 2014 θα διαψεύσουμε τους καταστροφολόγους»