Στις 23 Ιουνίου οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Στις 23 Ιουνίου οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη
Photo: pixabay.com
Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε επίσημα τη διεξαγωγή νέων δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, μετά από την ακύρωση των προηγούμενων.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) ανακοίνωσε αργά σήμερα επίσημα την απόφασή του να διεξαχθούν νέες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου.

Η απόφαση του Συμβουλίου να ακυρώσει και να δώσει εντολή για νέες εκλογές βασίζεται στο γεγονός ότι κάποιες εφορευτικές επιτροπές είχαν συσταθεί με παράνομο τρόπο από τοπικά συμβούλια εκλογικών διαμερισμάτων, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο επίσης αποφάσισε να υποβάλει μήνυση ενάντια σε εκείνους τους αξιωματούχους αυτών των τοπικών εκλογικών συμβουλίων που διόρισαν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Η νέα προσφυγή στις κάλπες στέλνει την τουρκική λίρα στο «κόκκινο»

Η απόφαση για νέα προσφυγή στις κάλπες όσον αφορά τον δήμο της Κωνσταντινούπολης στέλνει την τουρκική λίρα σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια.

Η τουρκική λίρα καταγράφει απώλειες 0,9%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 6,1385 λίρες ανά δολάριο. «Ακόμη μία φορά υπενθυμίζεται στους επενδυτές η ευάλωτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημοκρατικοί θεσμοί», σημειώνει ο Ilya Gofshteyn, υπεύθυνος στρατηγικής συναλλάγματος της Standard Chartered, στη Νέα Υόρκη.

Η λίρα είχε απώλειες πάνω από 3%, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας, για έγκριση του αιτήματος του κυβερνώντος κόμματος και νέες δημοτικές εκλογές στις 23 Ιουνίου.

Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ανακοίνωση της ακύρωσης των προηγούμενων εκλογών, κάνοντας λόγο για «απροκάλυπτη δικτατορία». Το σύστημα το οποίο αποφάσισε την επανάληψη των δημοτικών εκλογών δεν είναι ούτε δημοκρατικό ούτε νομιμοποιημένο, είναι απροκάλυπτη δικτατορία, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.