Στο 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη- Σε αρνητικό έδαφος η Ελλάδα

Στο 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη- Σε αρνητικό έδαφος η Ελλάδα
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt am Main, western Germany, on March 11, 2021. - European Central Bank chief Christine Lagarde was under pressure on March 11, 2021 to soothe market jitters on rising inflation and bond yields that could hobble the eurozone's recovery from the pandemic. The meeting of the ECB's 25-member governing council is not set to lead to any changes in the bank's ultra-loose monetary policy. (Photo by Armando BABANI / AFP) Photo: AFP
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο -1.1%.

Στο 2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, από 1,6% τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι το όριο ασφαλείας που θέτει παγίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι το 2%.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδό του σε περισσότερα από δύο χρόνια αφότου οι οικονομίες σε ολόκληρη την περιοχή άρχισαν να άρουν τους περιορισμούς και η ανακάμψη της ζήτησης επιδείνωσε τα εμπόδια στην προσφορά.

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 2% τον Μάιο, περισσότερο από ό, τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Οι τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης (Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία) ανέφεραν αύξηση.

Χθες «καμπανάκι» για την πορεία των τιμών στην ευρωζώνη και την επίπτωσή τους στα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ σήμαναν τα στοιχεία από τη Γερμανία που έδειξαν άνοδο του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ανέβηκε τον Μάιο στο 2,4% από το 2,1%του Απριλίου, ξεπερνώντας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το όριο ασφαλείας της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ενέργεια είχε τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (13,1%, σε σύγκριση με 10,4% τον Απρίλιο), ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (1,1%, σε σύγκριση με 0,9% τον Απρίλιο), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός από την ενέργεια (0,7%, σε σύγκριση με 0,4% τον Απρίλιο) και την κατηγορία αγαθών τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (0,6%, σταθερά σε σύγκριση με Απρίλιος).

Όσον αφορά τις χώρες, το Λουξεμβούργο σημείωσε το μεγαλύτερο πληθωρισμό (4%) ενώ άνω του στόχου του 2% της ΕΚΤ κινήθηκαν επίσης οι εξής χώρες: Βέλγιο (2,5%), Γερμανία (2,4%), Εσθονία (3,1%), Ισπανία (2,4%), Λετονία (2,6%), Λιθουανία (3,5%), Αυστρία (3%), Σλοβενία (2,2%), Σλοβακία (2,1%) και Φινλανδία (2,3%).

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο -1.1%.

Ο οδικός χάρτης της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να αποτυπωθεί στην κρίσιμη συνεδρίασή της στις 10 Ιουνίου, με τα στελέχη της ΕΚΤ να είναι ήδη χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα – τα «γεράκια» που βλέπουν άμεση ανάγκη έναρξης της στρατηγικής εξόδου από τα μέτρα στήριξης της πανδημίας, και τους μετριοπαθείς που προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.