Στο 3,1% ο πληθωρισμός στη Γερμανία – Στο «περίμενε» για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Στο 3,1% ο πληθωρισμός στη Γερμανία – Στο «περίμενε» για τα επιτόκια της ΕΚΤ
Photo: DALL•E
Αναζωπυρώνονται οι προσδοκίες των αγορών για μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αποκλιμάκωση μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές εμφάνισε για τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, με τα στοιχεία από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να αναζωπυρώνουν τις προσδοκίες των αγορών για μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως ανακοίνωσε η Destatis την Τετάρτη, ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,1% έναντι 3,8% τον Δεκέμβριο του 2023. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο -0,2% έναντι 0,2% τον Δεκέμβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γερμανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,9% έναντι 3,7% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,2% έναντι 0,1% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός -δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Ιανουάριο, από 3,5% τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά την αποκλιμάκωση στον εναρμονισμένο και τον γενικό δείκτη, ο πληθωρισμός στη Γερμανία παραμένει σημαντικά πάνω από τα επίπεδα του 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία της Destatis έρχονται ενόψει των ανακοινώσεων της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στο σύνολο της Ευρωζώνης κατά τον Ιανουάριο, που δημοσιεύονται την Πέμπτη.

Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,9%, μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ και με την επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, να τονίζει νωρίτερα τον Ιανουάριο πως θα συνεχιστεί η νομισματική πολιτική για τη μείωση του πληθωρισμού.

Παρά τις αναφορές της Γαλλίδας αξιωματούχου για το ότι είναι πρόωρο να γίνεται κουβέντα για τη μείωση των επιτοκίων, οι αγορές αναμένουν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει στις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: