Στο 3,4% «τσίμπησε» ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στην Ελλάδα – Υποχώρηση στο 2,4% στην Ευρωζώνη

Στο 3,4% «τσίμπησε» ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στην Ελλάδα – Υποχώρηση στο 2,4% στην Ευρωζώνη
Photo: AFP
Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρωζώνη κινήθηκε χαμηλότερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας κινήθηκε τον Μάρτιο με ρυθμό 3,4% ετησίως μετά το 3,2% ένα μήνα πριν, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο στη σύγκριση Μαρτίου – Φεβρουαρίου παρουσίασε ισχυρή αύξηση 1,8%.

Αντιθέτως, στην Ευρωζώνη ο ΔΤΚ επιβράδυνε στο 2,4% ετησίως από το 2,6% του Φεβρουαρίου, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ότι θα διατηρούταν αμετάβλητος.

Υποχώρηση παρουσίασαν παράλληλα και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, με τον λεγόμενο δομικό δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, να επιβραδύνει περισσότερο από όσο αναμενόταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης υποχώρησε τον Μάρτιο στο 2,9% ετησίως από το 3,1%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη κάμψη στο 3%.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο στο 4% ( χωρίς μεταβολή από τον Φεβρουάριο) και ακολουθεί η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός με 2,7% (από 3,9% τον Φεβρουάριο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 1,1% (από 1,6% τον Φεβρουάριο) ενώ οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 1,8% ετησίως (μετά τη μείωση κατά 3,7% τον Φεβρουάριο).

Σε κάθε περίπτωση, η ενθαρρυντική μέτρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ο ΔΤΚ οδεύει για τον στόχο του 2%, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις μειώσεις των επιτοκίων που σχεδιάζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: