Στο Λονδίνο χτυπά η καρδιά του ελληνικού επιχειρείν

Στο Λονδίνο χτυπά η καρδιά του ελληνικού επιχειρείν

Οι μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις θα συμμετέχουν στο roadshow του Χ.Α στο Λονδίνο.

Στη βρετανική πρωτεύουσα αναμένεται να βρεθούν για τις επόμενες μέρες οι επικεφαλής και τα στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών και εισηγμένων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του 11ου Επενδυτικού Forum του Χ.Α., με τη συμμετοχή πάνω από 80 επενδυτικών κεφαλαίων.

Τα ραντεβού αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600, από σήμερα έως και τις 22 τρέχοντος.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότσης θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ξένους επενδυτές ότι η χώρα έχει πολιτική, κοινωνική, οικονομική και τραπεζική σταθερότητα με στόχο να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η ελληνική πλευρά θα τονίσει στους ξένους επενδυτές ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που υπόσχονται ικανοποιητικές αποδόσεις και θα επιμείνει ότι η χώρα εκτός από την αύξηση των συμμετοχών ή στη νέα είσοδο στο χαρτοφυλάκιο υπαρχουσών εταιρειών, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και για να δεχθεί άμεσες επενδύσεις , οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή και προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κεφαλαιαγοράς θα τονίσουν ότι η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, θα διευκολύνει τον κ. Ντράγκι να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα τρέξει κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017, αλλά και την κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Όλα πάντως δείχνουν ότι το 2016 θα είναι το τελευταίο έτος της πολύχρονης κρίσης θα επισημάνουν στους ξένους επενδυτές.

Οι τράπεζες ασφαλώς θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και κυρίως η στρατηγική που έχουν για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ενώ οι Έλληνες τραπεζίτες θα σταθούν στα ικανοποιητικά αποτελέσματα που παρουσίασαν οι ελληνικές τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα οποία έδειξαν ότι οδεύουν προς ένα θετικό 2016 από άποψη κερδοφορίας.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το β’ 3μηνο του 2016 επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες για την πορεία του κλάδου, ενώ αποκάλυψαν τις θετικές τάσεις στα προ φόρων κέρδη και τη ρευστότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τα οργανικά έσοδα (+ 11% σε τριμηνιαία βάση για τις τέσσερις τράπεζες συνολικά), έλεγξαν το κόστος, μείωσαν την εξάρτηση από τη χρηματοδότηση του ELA και δέχτηκαν εισροές καταθέσεων (+ 2 δισ. ευρώ).
Οι τάσεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν και το δεύτερο εξάμηνο του έτους, βοηθώντας τις τράπεζες να επιστρέψουν στην κερδοφορία.

Ποιες εισηγμένες συμμετέχουν
Το 11ο επενδυτικό φόρουμ του Λονδίνου θα γίνει μετά την υποβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε “προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά” (Advanced Emerging market) από τον οίκο FTSE, ως αποτέλεσμα της επιβολής capital controls στους Έλληνες επενδυτές.
Στη βρετανική πρωτεύουσα θα βρεθούν οι εκπρόσωποι των εξής εισηγμένων: Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΜΙG, EXAE, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Folli Follie, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Aεροπορία Αιγαίου, Eλλάκτωρ, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, Lamda Development, Μυτιληναίος, Μέτκα, Εθνική Πανγαία, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, MLS, Creta Farms.

Xορηγοί του 11ου Roadshow είναι οι: Eπενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, Εuroxx, Beta, Eurobank Equities, Alpha Finance, Μοrgan Stanley, Eθνική Χρηματιστηριακή, Παντελάκης Χρηματιστηριακής και Πειραιώς Securities.