Στο Λονδίνο για κυνήγι επενδύσεων ο Τσακαλώτος

Στο Λονδίνο για κυνήγι επενδύσεων ο Τσακαλώτος
Ο υπουργςό Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί (δεν εικονίζεται), μετά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Οικονομικών, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015. Ο Πιερ Μοσκοβισί βρίσκεται στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη εργασίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Εκτάκτως στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών, όπου αναζητά επενδυτές και προσπαθεί να πείσει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Της Μαρίνας Φούντα

Εκτάκτως στο Λονδίνο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin).

O υπουργός Οικονομικών θα έχει μπαράζ επαφών με ξένους επενδυτές, σε μια προσπάθεια να μεταφέρει στη βρετανική πρωτεύουσα τις νέες προοπτικές που διαφαίνονται στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση κλιμακώνει τις προσπάθειες υλοποίησης μιας δύσκολης, αλλά ταυτόχρονα και φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

Με όπλο τις εκτιμήσεις για ηπιότερη του αναμενόμενου ύφεση της ελληνικής οικονομίας, την επιτάχυνση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη δέσμευση για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ικανών να επαναφέρουν σε θετική τροχιά την ελληνική οικονομία, ο Ευ. Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να πείσει τους ξένους επενδυτές πως αξίζει να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα και δη στις ελληνικές τράπεζες. Το μεγάλο στοίχημα άλλωστε στην τρέχουσα συγκυρία είναι η μεγαλύτερη δυνατή προσέλκυση των ιδιωτών επενδυτών στη διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίων των τραπεζών.

Το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών στο Λονδίνο έρχεται μια μόλις μέρα μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και θέλουν την Ελλάδα να επιχειρεί την επιστροφή της στις αγορές για δανεισμό εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα δημοσίευμα των Financial Times, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη «βάλει μπρος» τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να επιχειρήσει την επάνοδό της στις αγορές ακόμη και εντός των πρώτων έξι μηνών της επόμενης χρονιάς.

«Η απόπειρα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές δεν θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2016, αλλά ίσως θα μπορούσε να λάβει χώρα το καλοκαίρι», δήλωσε στους Financial Times κορυφαία κυβερνητική πηγή, ξεδιπλώνοντας τα σχέδια της Αθήνας. Όπως εξήγησε, η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές θα εξαρτηθεί από μια αλυσίδα θετικών εξελίξεων, ωστόσο οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

To τελευταίο διάστημα η ελληνική αγορά ομολόγων επιστρέφει σε συνθήκες ομαλοποίησης, μετά τις έντονες διακυμάνσεις των προηγούμενων μηνών, λόγω της όξυνσης της αβεβαιότητας.

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για δανεισμό ήταν τον Ιούλιο του 2014, όταν εξέδωσε τριετές ομόλογο με στόχο την άντληση ποσού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η απόδοση είχε τότε διαμορφωθεί πέριξ του 3,5%.

Ομιλία Τσακαλώτου στο London School of Economics

Kατά τη διάρκεια της παραμονής του στη βρετανική πρωτεύουσα, ο υπουργός Οικονομικών θα μιλήσει στο London School of Economics, με θέμα «Economic Blues: The left in government times».

Ο Ευ. Τσακαλώτος αναμένεται να επιχειρήσει να παρουσιάσει στο βρετανικό ακροατήριο τις προοπτικές μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, ιδίως μετά τη σύναψη της νέας συμφωνίας της χώρας με τους δανειστές για νέο τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ.

Μπορεί η νέα συμφωνία να υιοθετηθεί ως μια νέα πολιτική στρατηγική με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη και την προώθηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου;

Μπορεί η Ελλάδα να δράσει ως καταλύτης για ευρύτερες διαρθρωτικές αλλαγές σε επίπεδο Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Σε αυτά και όχι μόνο τα ερωτήματα θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις ο Ευ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός επιστρέφει στην Αθήνα το μεσημέρι της Τετάρτης.

Πηγή: news247.gr