Στο «μικροσκόπιο» των αρχών και αντιμέτωπη με πρόστιμα δισεκατομμυρίων η Facebook

Στο «μικροσκόπιο» των αρχών και αντιμέτωπη με πρόστιμα δισεκατομμυρίων η Facebook
epa06031339 (FILE) - The Facebook icon is displayed through glasses in Taipei, Taiwan, 28 April 2017 (reissued 16 June 2017). The social media giant on 16 June 2017 said it was introducing an Artificial Intelligence (AI) to identify and tackle 'terrorist proaganda'. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζεται η «βουτιά» της μετοχής του μέσου κοινωνικής δικτύωσης λόγω των αποκαλύψεων του σκανδάλου της Cambridge Analytica.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξάγει ανοιχτή έρευνα για τις πρακτικές που ακολουθεί το Facebook σε ότι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μετά την αποκάλυψη ότι στοιχεία 50 εκατομμυρίων χρηστών κατέληξαν στα χέρια της εταιρείας συμβούλων Cambridge Analytica.

Πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η FTC εξετάζει αν το Facebook παραβίασε μια συναινετική απόφαση, στην οποία είχε καταλήξει το 2011 με τις αρχές για το θέμα αυτό. Αν η Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία παραβίασε τους όρους επιτραυτής της συναινετικής απόφασης, έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στο Facebook πρόστιμο πολλών χιλιάδων δολαρίων την ημέρα, για κάθε παραβίαση. Το ποσό θα μπορούσε κατά συνέπεια να φτάσει, θεωρητικά, ακόμη και σε δισεκατομμύρια δολάρια.

«H FTC αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα τις πρόσφατες πληροφορίες του Τύπου που εγείρουν ανησυχίες για τις πρακτικές του Facebook στο θέμα της ιδιωτικότητας. Σήμερα, η FTC επιβεβαιώνει ότι διενεργεί μια ανοιχτή έρευνα για τις πρακτικές αυτές», είπε ο Τομ Παλ, ο εκτελών χρέη διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών του FTC.

Την ίδια ώρα, αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο και σκληρότερες κυρώσεις για παραβιάσεις που διαπράττονται από εταιρείες όπως το Facebook ζήτησε σήμερα η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, μετά τη συνάντηση που είχε με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας στο Βερολίνο.

Η Καταρίνα Μπάρλεϊ κάλεσε τα στελέχη αυτά, μεταξύ των οποίων και τον επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων της Facebook στην Ευρώπη, Ρίτσαρντ Άλαν, αφού έγινε γνωστό ότι τα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών κλάπηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους αναλυτές της Cambridge Analytica τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις, στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και στο δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία.

«Το Facebook παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν υπήρξαν παραβάσεις και διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έκτοτε σημαίνουν ότι δεν μπορεί να ξανασυμβεί αυτό», είπε η υπουργός. «Αλλά οι υποσχέσεις δεν αρκούν. Στο μέλλον θα πρέπει να ελέγχουμε τις εταιρείες όπως το Facebook πολύ πιο αυστηρά», πρόσθεσε, ζητώντας επίσης να εξοπλιστούν καλύτερα οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η μετοχή του Facebook στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχώρησε σημαντικά πριν από λίγο, αφού η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου επιβεβαίωσε ότι διεξάγει έρευνα σε βάρος της εταιρείας. Γύρω στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) η μετοχή υποχωρούσε στα 150,60 δολάρια (-5,51%).

Από την περασμένη Δευτέρα, η μετοχή του Facebook έχει υποχωρήσει κατά -18,6% και βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ μηνών.

Δείτε ακόμη: Γιατί έχασαν οι 500 πλουσιότεροι του κόσμου 436 δισ. δολάρια το τελευταίο δίμηνο;