Στο «μικροσκόπιο» των οίκων αξιολόγησης η ΔΕΗ – Τι λένε Fitch και Standard & Poor’s

Στο «μικροσκόπιο» των οίκων αξιολόγησης η ΔΕΗ – Τι λένε Fitch και Standard & Poor’s
Στο «μικροσκόπιο» των αμερικανικών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings και Standard & Poor’s η ΔΕΗ

Στο «μικροσκόπιο» των αμερικανικών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings και Standard & Poor’s τίθεται για άλλη μία φορά η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), επ’ αφορμή της έκδοσης ομολόγου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται πως οι πρώτες παρουσιάσεις για το ομόλογο ξεκίνησαν με επιτόκιο κοντά στο 4%, αν και το ύψος του κουπονιού ενδέχεται να πέσει – ανάλογα με το ύψος της ζήτησης. Επίσης, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ΔΕΗ θα έχει δικαίωμα επαναγοράς του ομολόγου στα δύο χρόνια, ενώ το minimum της έκδοσης είναι 100.000 ευρώ. Στον απόηχο της έκδοσης (το βιβλίο προσφορών θα κλείσει την Πέμπτη), που θα ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, οι Fitch Ratings και Standard & Poor’s αξιολόγησαν την έκδοση.

Fitch Ratings: Ασταθές το λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα

Σε «BB-» επιβεβαιώνει την αξιολόγηση του ομολόγου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ της ΔΕΗ η Fitch Ratings, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο σχετικά ασταθές και αδιαφανές λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την τομέα της Ενέργειας.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σχετικά, οι πολιτικές παρεμβάσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν οδηγήσει επί σειρά ετών την επιχείρηση σε υπερμόχλευση και αρνητικές ελεύθερες ταμειακές.

Από την άλλη, η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει τη δεσπόζουσα θέση της επιχείρησης στην ελληνική αγορά Ενέργειας, σε συνδυασμό με τις εποικοδομητικές μεταρρυθμίσεις στον κλάδο από το 2019 και έπειτα.

Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα μπορούσε να ενισχύσει τη ΔΕΗ, με τον δείκτη χρέος προς ενοποιημένο EBITDA να αυξάνεται πάνω από το κατώφλι του 2,0x ή του 2,5x, από 0,7x τον Σεπτέμβριο του 2020. Ωστόσο, η αβεβαιότητα για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ εντείνεται λόγω της τελικής αποτίμησής του. Πάντως, όπως αναφέρει και η ίδια η ΔΕΗ, η αναδιάρθρωση των στοιχείων ενεργητικού και του χρέους του ομίλου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν αυτή η πώληση δεν προχωρήσει.

Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, ο συντελεστής μόχλευσης επί των ιδίων κεφαλαίων θα φτάσει το 5,4x για την περίοδο 2020-2023, με τις προσδοκίες για το EBITDA να «κάνουν λόγο» για περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ, λόγω των κεφαλαιακών εκροών και της πράσινης πολιτικής που επιδιώκεται να ακολουθηθεί. Πρόσθετο πρόβλημα είναι η αδυναμία είσπραξης απαιτήσεων από πελάτες, κάτι που οδήγησε σε χρέη ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2019. Η Fitch Ratings εκτιμά ότι οι ανείσπρακτες οφειλές έως το τέλος του 2021 θα εκτοξευθούν στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Standard & Poors:  Αποπληρωμή δανείων

Την αξιολόγηση B επιβεβαιώνει, με τη σειρά του, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors για το ομόλογο ύψους 500 εκατομμύριων ευρώ της ΔΕΗ, κάτι που, όπως επισημαίνεται, δικαιολογείται από το υφιστάμενο ακάλυπτο χρέος της επιχείρησης. Σημειώνεται δε πως το τρέχον ομόλογο είναι το πρώτο από τον Απρίλιο του 2014.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η εταιρεία θα αξιοποιήσει περίπου το ήμισυ των εσόδων από αυτήν την έκδοση γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, αφού το ομόλογο συνδέεται με τη μερική αποπληρωμή δανείων που έχει λάβει από ελληνικές τράπεζες.

Επίσης, σε περίπτωση που η ΔΕΗ αποτύχει να επιτύχει τον στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 40%, από τα επίπεδα του 2019, έως τον Δεκέμβριο του 2022, το τοκομερίδιο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.