Στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης αφιερωμένο το doodle της Google

Στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης αφιερωμένο το doodle της Google
Visitors wearing facemasks look at paintings at The Metropolitan Museum of Art, 'The Met' in New York City on February 9, 2021. (Photo by Angela Weiss / AFP) Photo: AFP

Συμπληρώνει φέτος 151 χρόνια «ζωής».

Στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, το οποίο εφέτος συμπληρώνει 151 χρόνια ζωής, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Το Metropolitan Museum of Art‎, αναφερόμενο συνήθως ως The Met, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1872 και βρίσκεται στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν. Οι συλλογές του περιέχουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια έργα τέχνης και περιλαμβάνουν ξεχωριστούς τομείς Ελληνορωμαϊκής, Μεσαιωνικής, Ισλαμικής, Ασιατικής και σύγχρονης τέχνης, καθώς και φωτογραφιών, ενδυμάτων, όπλων και πανοπλιών και μουσικών οργάνων.

Επίσης, διαθέτει μία τεράστια σειρά μοναδικών εκδόσεων με κεντρικό θέμα την Τέχνη. Μερικούς από αυτούς τους τίτλους βιβλίων, μπορείτε να τους διαβάσετε και online, εντελώς δωρεάν.

Η μεγάλη αυτή συλλογή βιβλίων περιέχει πάνω από 500 τίτλους, που μπορεί κάποιος είτε να τους διαβάσει online, είτε να τους κατεβάσει σε μορφή PDF αρχείου στη συσκευή του. Τα περισσότερα βιβλία έχουν κεντρικό θέμα του την Τέχνη από την αμερικανική μέχρι και την αφρικανική. Τα δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία του Met διαθέτουν αναλυτικό πίνακα περιεχομένων και πληροφορίες για τον συγγραφέα. Ωστόσο, τα ηλεκτρονικά σε αντίθεση με τα έντυπα περιλαμβάνουν επιπροσθέτως και κριτικές από τους αναγνώστες και μια λίστα με τυχόν βραβεία που έχει κερδίσει το κάθε βιβλίο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα με τα ελληνικά και ρωμαϊκά εκθέματα, καθώς και αυτή με τα μουσικά όργανα. Στην αίθουσα Ευρωπαϊκής ζωγραφικής οι επισκέπτες του έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν περισσότερα από 2.500 πίνακες Ευρωπαίων ζωγράφων, όπως επίσης και στην αίθουσα Αμερικανικής τέχνης όπου εκτίθεται ο πίνακας του Τζωρτζ Ουάσιγκτον, γλυπτά και διακοσμητικά από την εποχή της αποικιοκρατίας, κ.ά.

Με συνολικά 1.500 εργαζομένους, ετήσια έξοδα άνω των 300 εκατ. δολαρίων και προικοδότηση, κατά το αμερικανικό σύστημα, περί τα 3 δισ. δολάρια σύμφωνα με τους New York Times το MET είναι κάτι περισσότερο από ένα εντυπωσιακό, γιγαντιαίο αξιοθέατο της Νέας Υόρκης.