Στο Παρίσι την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης- Τι θα συζητηθεί

Στο Παρίσι την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης- Τι θα συζητηθεί
epa07785844 French President Emmanuel Macron (R) and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) pose for photographs prior to their meeting at the Elysee Palace in Paris, France, 22 August 2019. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ατζέντα των συναντήσεων.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο το πρωί θα μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν. Αργά το απόγευμα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στη δεύτερη συνάντησή του, σε διάστημα περίπου 5 μηνών, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας- Sarraj, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ. Το μήνυμα που θα βγαίνει από τη συνάντηση είναι ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό. «Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, με τη χώρα του να είναι από τις πρώτες που είχαν καταδικάσει επίσημα το άκυρο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας- Sarraj.

Υπέρ των Ελληνικών θέσεων υπενθυμίζεται ότι είχε ταχθεί και ο ίδιος ο κ. Μακρόν, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Παράλληλα στη συνάντηση της Τετάρτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».

Παράλληλα η Αθήνα αναμένει τη στήριξη της Γαλλίας για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (Anfas και Smp’s) το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς και επίσης για την καθιέρωση του «Smoothing Mechanism» (του μηχανισμού με τον οποίον θα μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο).

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου στο περιθώριο του Ελληνογαλλικού forum με θέμα, «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στο forum μετέχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη μεταξύ των οποίων, οι Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Χ. Θεοχάρης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Θ. Σκυλακάκης, Θ. Καράογλου, Ν. Παπαθανάσης, Γ. Τσακίρης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων τα πλεονεκτήματα να επενδύσει κάποιος αυτή την περίοδο στην Ελλάδα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των γαλλικών εταιρειών που θα πάρουν μέρος είναι οι L’Oreal, Thales, Naval Group, Gican, Vinci κ.α.

«Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεργάζονται στενά με αντίστοιχες ελληνικές μέσω συμπράξεων και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Στο forum της 29ης Ιανουαρίου, θα αναδειχθούν επενδυτικές ευκαιρίες στον συγκεκριμένο τομέα ενώ οι γαλλικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα» δήλωσε επίσης στην Καθημερινή ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας.

Το ίδιο απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με βασικό αντικείμενο συζήτησης, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα έτη 2021- 2027. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός, χώρας μέλους της Ε.Ε., με τον οποίο συναντάται ο κ. Μισέλ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα την ΕΕ κι αναμένεται ότι περί τις 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να συζητήσει το θέμα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής (ώρα Ελλάδας):

14:25 Υποδοχή του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Ελιζέ

14:30 Διευρυμένες συνομιλίες δύο πλευρών στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος Πρόεδρος

15:30 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν

15:45 Κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ του Γάλλου Προέδρου και του Πρωθυπουργού

16:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με επιχειρηματίες

20:00 Αναχώρηση Πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Χάρης Θεοχάρης: Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από Γάλλους επιχειρηματίες

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας και να πετύχουμε τη μεταστροφή του κλίματος που έφερε η πολιτική αλλαγή στον τόπο», ανέφερε από το Παρίσι όπου βρίσκεται ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, στο Forum του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, μιλώντας νωρίτερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84.

Ο κ. Θεοχάρης είπε, χαρακτηριστικά, για το επενδυτικό ενδιαφέρον Γάλλων επιχειρηματιών: «Στο Παρίσι συναντάμε θετική ανταπόκριση και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από μια σειρά επιχειρήσεων που βλέπουν τη χώρα μας ως μια μεγάλη ευκαιρία. Στόχος μας είμαι να αναδείξουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας και να εκμεταλλευτούμε τη μεταστροφή του κλίματος που έφερε η πολιτική αλλαγή στον τόπο». Και συνέχισε λέγοντας: «Γενικότερα το ενδιαφέρον των εταιρειών στον ενεργειακό τομέα είναι μεγάλο, στον τομέα, δηλαδή, των κλασικών ενεργειακών πόρων, με τη μεταφορά του φυσικού αερίου και με τις έρευνες που γίνονται νότια της Κρήτης και, φυσικά, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Αναφερόμενος στα θέματα του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με τη Γαλλία, ο Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε:

«Η Γαλλία έχει πολύ μεγάλη άνοδο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν άνοδο περίπου 7-8% στις αυξήσεις και 14-15% στα έσοδα. Οι Γάλλοι προτιμούν τη χώρα μας, δεν προτιμούν όμως το μαζικό τουρισμό. Είναι διαβασμένοι, τους αρέσει ο πολιτισμός και η τοπική κουλτούρα». Ο κ. Θεοχάρης μίλησε και για το Brexit, σημειώνοντας πως «ως τώρα το Brexit έχει αποδειχτεί θετικό. Υπήρξε ουσιαστική αύξηση αφίξεων και εσόδων από Βρετανούς τουρίστες και μείωση της ψαλίδας από τους Γερμανούς. Παρακολουθούμε στενά το ζήτημα αυτό και περιμένουμε να δούμε το οριστικό πλαίσιο συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση».