Στο πένθος η Γαλλία μετά την πολύνεκρη επίθεση την Ημέρα της Βαστίλλης

Στο πένθος η Γαλλία μετά την πολύνεκρη επίθεση την Ημέρα της Βαστίλλης
epa05425658 Flowers and a note that reads 'Gottes gutes Geleit' (lit. God's safe passage) have been placed in front of the French embassy in Berlin, Germany, 15 July 2016. After the terrorist attacks in Nice, France, where reportedly more than 80 people died, the events of the German-French Festival scheduled for the same day were cancelled. EPA/SOEREN STACHE

Συνεχίζονται οι έρευνες για το προφίλ του δράστη.

Στο τιμόνι ενός λευκού φορτηγού 19 τόνων, ο δράστης έριξε το βαρύ όχημα πάνω στα πλήθη που γιόρταζαν στη Νίκαια την Ημέρα της Βαστίλλης, την εθνική γιορτή της Γαλλίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 84 ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς περισσότερους με την επίθεσή του που ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε τρομοκρατική.

Ο οδηγός, για τον οποίο αστυνομική πηγή έκανε γνωστό πως είναι ένας Γάλλος 31 ετών γεννημένος στην Τυνησία και κάτοικος Νίκαιας, φαίνεται μάλιστα πως άνοιξε πυρ πριν οι αστυνομικοί τον πυροβολήσουν και τον σκοτώσουν.

Ο άνδρας δεν περιλαμβανόταν στους καταλόγους με τα πρόσωπα που παρακολουθούν οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά ήταν γνωστός στην αστυνομία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου όπως κλοπές και άσκηση βίας.

Ήταν μόνος στο όχημα, αλλά μένει να προσδιοριστεί αν είχε συνεργούς κατά την προετοιμασία της επίθεσης. Μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν επίσης ψεύτικα όπλα, πράγμα που δημιουργεί επίσης ερωτηματικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι 18 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ενώ το θέαμα των πυροτεχνημάτων πλησίαζε στο τέλος του στην Προμενάντ ντεζ Ανκλέ, όπου κάνουν τον περίπατό τους οικογένειες και τουρίστες, κάτω από τα φοινικόδεντρα και δίπλα στη θάλασσα της Μεσογείου, το λευκό φορτηγό έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, θερίζοντας αδιακρίτως όλους όσοι βρίσκονταν στον δρόμο του, σε μια απόσταση δύο χιλιομέτρων. Αστυνομική πηγή δήλωσε πως ο οδηγός “άλλαξε πορεία τουλάχιστον μία φορά”.

“Ήταν σαφές ότι προσπάθησε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων”, πρόσθεσε.

“Οι άνθρωποι έπεφταν σαν πετσέτες”, είπε στον ραδιοσταθμό France Info ο Ζακ, διευθυντής του εστιατορίου La Queenie.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με μοναδικό όπλο ένα φορτηγό, από έναν και μόνο δράστη, απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, και μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν πολλά παιδιά. “Η φρίκη και πάλι” ήταν σήμερα ο τίτλος της εφημερίδας Le Figaro.

Ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσε σε ομιλία του πριν από τα χαράματα ότι καλεί εφεδρικές δυνάμεις ασφαλείας για να ανακουφίσουν αυτές που έχουν εξαντληθεί από την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που άρχισε τον Νοέμβριο μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Λίγες μόνο ώρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Μετά την επίθεση, ανακοίνωσε πως θα παραταθεί για άλλους τρεις μήνες.

“Η Γαλλία είναι γεμάτη θλίψη απ’ αυτή τη νέα τραγωδία”, δήλωσε ο Ολάντ. “Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί τον τρομοκρατικό χαρακτήρα αυτής της επίθεσης”.

Όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις στη Γαλλία περιφρουρούνται από στρατιώτες και ένοπλους αστυνομικούς μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Φαίνεται όμως πως χρειάστηκαν πολλά λεπτά για να σταματήσει η πορεία του φορτηγού καθώς περνούσε θερίζοντας κόσμο από πεζοδρόμια και πεζοδρόμους.

Τοπικός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε πως όπλα και βομβίδες βρέθηκαν αργότερα μέσα στο φορτηγό, το οποίο είχε νοικιαστεί “πριν από μερικές ημέρες”, σύμφωνα με την αστυνομία. Αργότερα αστυνομική πηγή είπε πως η βομβίδα δεν λειτουργούσε και τα όπλα ήταν ψεύτικα.

Η εφημερίδα Nice Matin έγραψε στο Twitter πως η αστυνομία ερευνά το σπίτι του δράστη στη γειτονιά της Νίκαιας Αμπατουάρ (Σφαγεία). Δεν έκανε γνωστή την πηγή της πληροφορίας της.

Διαβάστε επίσης: 

Μαρτυρίες Ελλήνων από την Νίκαια: Ο πανικός δεν περιγράφεται