Στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης για τους πολίτες άνω των 65 ετών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποια νέα μέτρα εξετάζονται αν συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων.

Νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι προκειμένου να ανακοπεί το κύμα πανδημίας κορωνοϊού που σαρώνει τη χώρα, με τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται καθημερινά. Πρώτιστο μέλημα για την κυβέρνηση είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πειθούς των ανεμβολίαστων πολιτών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό.

Για το λόγο αυτό, ένας από τους περιορισμούς που προκρίνεται, σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινωθούν, είναι να επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους μόνο σε όσους από τους πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας έχουν προχωρήσει και στην τρίτη, «αναμνηστική» δόση, στα πρότυπα της Γαλλίας.

Τις κυβερνητικές σκέψεις η τρίτη δόση του εμβολίου να γίνει υποχρεωτική για τους άνω των 65 ετών αποκάλυψε στο MEGA ο ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογιώργης. «Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο προστασίας για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Από εκείνη την ημέρα 300.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, και περίπου μισό εκατ. για την 3η αναμνηστική δόση. Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η τρίτη δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», αποκάλυψε ο κ. Κοντογιώργης.

Ενα ακόμα μέτρο που μελετάται είναι αυτό της επίταξης των ιδιωτών γιατρών, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, Δευτέρα, αν μέχρι τότε δεν έχουν καλυφθεί τα κενά σε νευραλγικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας ειδικότητες, όπως οι πνευμονολόγοι και οι αναισθησιολόγοι. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τάχθηκε κατά της επίταξης υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο εκφράστηκε από την πλευρά του προεδρείου η πεποίθηση ότι θα εξευρεθούν γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες στην περίπτωση που επιλυθεί το πρόβλημα της αστικής ευθύνης.  Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διατύπωσε τη δέσμευσή του ότι θα εξετάσει το ζήτημα της προώθησης ειδικής ρύθμισης με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο οι γιατροί που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο ΕΣΥ, μιλώντας το Σάββατο στη Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Στη σύνοδο παρέστη και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία επίσης δεσμεύτηκε να επιλυθεί το θέμα της αστικής ευθύνης όλων των γιατρών που δίνουν μάχη με την Covid στα δημόσια νοσοκομεία, με δεδομένο ότι όλος ο κλάδος έχει κληθεί να στηρίξει το ΕΣΥ σε αυτήν την δύσκολη ώρα για τη χώρα. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενώπιον όλων των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας παρουσιάστηκε πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ώστε να μη χρειασθεί τελικώς να γίνει η επίταξη υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς.

Πιο κοντά, πάντως, στην εφαρμογή του μέτρου της επίταξης βρίσκονται οι «κόκκινες περιοχές», όπως επιβεβαίωσε χθες και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν περιοχές που είμαστε κοντά να οδηγηθούμε σε επίταξη υπηρεσιών. Η επιθυμία μας είναι μέχρι και την τελευταία στιγμή – και υπάρχει η συνδρομή αυτή από τους συλλόγους – είναι να λυθεί αυτό το θέμα χωρίς να χρειαστεί να πάμε ως εκεί».

Παράταση στα μέτρα

Την ίδια ώρα, κατηγορηματικά εμφανίζονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ως προς τη διατήρηση του υφιστάμενου πλαισίου περιορισμών για τους ανεμβολίαστους και τις ημέρες των Χριστουγέννων, παρότι τα μέτρα των τελευταίων ημερών εκπνέουν κανονικά τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή να χαλαρώσει αυτό που έχουμε θεσπίσει για τους ανεμβολίαστους» ξεκαθάρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δηλώνοντας πως «ότι «πιστεύω, όπως βλέπω τα νούμερα, ότι από τον Δεκέμβριο θα έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων. Για τις γιορτές δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Οι περιορισμοί που υφίστανται τώρα δεν θα αρθούν τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους»

Επιπρόσθετα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας. Δούλεψε εκεί που εφαρμόστηκε, αλλά τώρα την έχουμε αφήσει στην άκρη», ενώ ο ίδιος απάντησε στην πιθανότητα ενός νέου lockdown, λέγοντας πως «σιγά – σιγά, με τόσα πολλά κρούσματα, υπάρχει μια παράπλευρη απώλεια: το ΕΣΥ δεν μπορεί να προχωρήσει σε προγραμματισμένα χειρουργεία». «Ευτυχώς, έχουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναπτύσσουμε και ιδιωτικές κλίνες όπου χρειάζεται, και να εμπλουτίζουμε το δημόσιο σύστημα με συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε ο κ. Πέτσας. «Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε έτσι», κατέληξε.