Στο τραπέζι νέα ρύθμιση για 95.000 στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ

Στο τραπέζι νέα ρύθμιση για 95.000 στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ

Η πρώτη επιλογή που έχει προταθεί αφορά την αύξηση του χρόνου υπερημερίας, από τους 6 στους 12 μήνες.

Νέα ρύθμιση για 95.000 στεγαστικά δάνεια επιδοτούμενου επιτοκίου που πήραν δικαιούχοι του ΟΕΚ μέσω τραπεζών προαναγγέλλει με απόφασή του το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στους εν λόγω δανειολήπτες είχε δοθεί μια πρώτη ευκαιρία να ρυθμίσουν τα δάνεια που πήραν παρατείνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής του ως και 25 ή και 30 έτη, σύμφωνα με απόφαση που είχε υπογραφεί από προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, επί της κυβέρνησης Ν.Δ., τον Οκτώβριο του 2014.

Η ρύθμιση κάλυπτε όσους είχαν απλήρωτες δόσεις 6 μηνών, αφήνοντας εκτός όσους είχαν υπερβεί το εξάμηνο. Πολλοί έκαναν νέες συμβάσεις επιμηκύνοντας το χρόνο αποπληρωμής, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια το πρόβλημα επανέκαμψε και μάλιστα, όσοι είχαν μείνει εκτός ρύθμισης βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με καταγγελμένα τα δάνειά τους και με τον κίνδυνο λήψης αναγκαστικών μέτρων εις βάρος τους, ζώντας με το φόβο ακόμη και κατασχέσεων.

Το υπουργείο Εργασίας είχε δώσει παράταση ένταξης στην προηγούμενη ρύθμιση που έληξε το 2016, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση.

Τώρα, όπως αναφέρει σχετική απόφαση της υπουργού Ε. Αχτσιόγλου, τα στεγαστικά δάνεια που πήραν περίπου 95.000 δικαιούχοι του με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην ΟΕΚ επανεξετάζονται ώστε να υποβληθούν, από στελέχη του πρώην ΟΕΚ – ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τις τράπεζες, προτάσεις ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη επιλογή που είναι στο τραπέζι αφορά την αύξηση του χρόνου υπερημερίας, από τους 6 μήνες, πιθανότατα στους 12 μήνες, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δανειολήπτες που έχουν υπερβεί το 6μηνο και κυρίως όσων το δάνειο έχει καταγγελθεί.

Εξετάζεται, επίσης, η αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων στην περίπτωση που οι δανειολήπτες αξιοποιήσουν τους όρους της νέας ρύθμισης, ενώ το κύριο ζητούμενο είναι αν και σε τι ποσοστό θα γίνει κούρεμα σε τόκους ή και σε άληκτο κεφάλαιο.