Στόχος κυβερνοεπίθεσης η News Corp του Μένρτοχ – Η Ουάσινγκτον «δείχνει» Κίνα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο αμερικανικός όμιλος ΜΜΕ News Corp, που εκδίδει μεταξύ άλλων τη Wall Street Journal και τις βρετανικές εφημερίδες The Times και The Sun, γνωστοποίησε σήμερα ότι τον Ιανουάριο βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης, που φαίνεται πως διέπραξαν Κινέζοι κατάσκοποι.

Σε ένα έγγραφο που κατατέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ο όμιλος News Corp εξηγεί πως στοχοθετήθηκε από χάκερ η πλατφόρμα ενός εκ των παρόχων του, η οποία παρέχει στα ΜΜΕ και τα παραρτήματά τους τεχνολογικές λύσεις.

«Η εταιρεία πραγματοποιεί μια έρευνα για να μάθει τις συνθήκες αυτής της επιχείρησης και για να καθορίσει τη φύση, το εύρος, τη διάρκεια και τον αντίκτυπο», επισημαίνει ο όμιλος, τον οποίο ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος και μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ.

Η News Corp διευκρινίζει ότι τα οικονομικά δεδομένα της και εκείνα των πελατών της δεν επηρεάστηκαν, όπως όλα δείχνουν, κι ότι η επίθεση τέθηκε υπό έλεγχο.

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Mandiant επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επελέγη από τη News Corp για να διαλευκάνει το περιστατικό και έδειξε ξεκάθαρα την Κίνα ως τη βασική ύποπτο.

«Η Mandiant εκτιμά ότι οι παράγοντες πίσω από αυτήν την επιχείρηση συνδέονται με την Κίνα και πιστεύουμε ότι πιθανόν εμπλέκονται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες που στοχεύουν να αποσπάσουν πληροφορίες προς όφελος των κινεζικών συμφερόντων», είπε ο Ντέιβιντ Γουόνγκ, αντιπρόεδρος της Mandiant.

Η Ουάσιγκτον υποπτεύεται εδώ και χρόνια την Κίνα ότι διεξάγει κυβερνοεπιθέσεις εναντίον αμερικανικών επιχειρήσεων, οργανώσεων και κυβερνητικών υπηρεσιών, κατηγορίες που το Πεκίνο διαψεύδει.

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι οι υπηρεσίες του εργάζονται αυτήν τη στιγμή σε περισσότερες από 2000 έρευνες στις οποίες «η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να μας κλέψει πληροφορίες ή τεχνολογίες» κι ότι ένας νέος φάκελος αντικατασκοπείας που εμπλέκει την Κίνα ανοίγεται κατά μέσο όρος δύο φορές την ημέρα.