Στον «αέρα» η επένδυση του Ελληνικού

Στον «αέρα» η επένδυση του Ελληνικού

Παρατείνεται η αβεβαιότητα μετά τη ματαίωση της συνεδρίασης του ΚΑΣ.

Αναβλήθηκε εκ νέου η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που είχε προγραμματιστεί για το σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού.

Πηγές προσκείμενες στο θέμα αναφέρουν πως η αναβολή επιδιώχθηκε από την κυβέρνηση, μιας και υπήρχαν ενδείξεις ότι η πλειοψηφία των μελών του ΚΑΣ θα ψήφιζε υπέρ της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, απόφαση που θα διέκοπτε οριστικά μια από τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ είχε εξίσου διακοπεί την περασμένη Τετάρτη.

Από την πλευρά τους, κυβέρνηση και Lamda Development επιδιώκουν να μην κηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη ένα μεγάλο τμήμα του Ελληνικού, όπως έχουν εισηγηθεί οι υπηρεσίες της Αρχαιολογίας.

Το αρχαιολογικό ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι το μόνο. Σήμερα αναμένεται παράλληλα και η απόφαση επί της αναίρεσης που έχουν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικόν ΑΕ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά με την οποία θεωρούνταν δασική έκταση τμήμα 37 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο.

Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων εμφανίζεται να μη θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο οι δασικές υπηρεσίες να επιμείνουν στη σχετική εισήγηση του δασάρχη.

Το θέμα των 37 στρεμμάτων που χαρακτηρίζονται ως «δασική έκταση» από το δασάρχη Πειραιά σχολίασε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο σημείο είναι το σημαντικότερο τμήμα του έργου: «Έχουμε σχεδιάσει το ολοκληρωμένο resort ξενοδοχείο 1.200 δωματίων, καζίνο, συνεδριακούς χώρους που θα συνδέεται με γέφυρα με την παραλιακή οδό. Το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το business plan που σχεδιάστηκε από διεθνείς συμβούλους και έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια», δήλωσε ο κ. Αθανασίου.