Στον Γάλλο που «ζωντάνεψε τις πιο ανεπαίσθητες ανθρώπινες ιστορίες» το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στον Γάλλο που «ζωντάνεψε τις πιο ανεπαίσθητες ανθρώπινες ιστορίες» το Νόμπελ Λογοτεχνίας

O Πατρίκ Μοντιανό είναι ο πέμπτος Γάλλος συγγραφέας που τιμάται για το συγγραφικό του έργο.

Ο Γάλλος συγγραφέας Πατρίκ Μοντιανό, 69 ετών, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2014, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία, η οποία αποδίδει την τιμητική αυτή διάκριση.

Σύμφωνα με την Ακαδημία, με το βραβείο αυτό, το οποίο συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορόνων (περίπου 964.000 ευρώ), τιμάται ο Μοντιανό για την «τέχνη της μνήμης, χάρη στην οποία ζωντάνεψε τις πιο ανεπαίσθητες ανθρώπινες ιστορίες κι έφερε στο φως τη ζωή στην Κατοχή».

Ο Μοντιανό είναι ο δέκατος πέμπτος Γάλλος λογοτέχνης ο οποίος τιμάται με αυτή τη διάκριση.

Ο Γάλλος συγγραφέας έχει επικεντρώσει σχεδόν το σύνολο του έργου του στο Παρίσι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η Σουηδική Ακαδημία τον χαρακτήρισε τον «Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας».

Τα βιβλία του ασχολούνται με τη μνήμη, τη λήθη, την ταυτότητα και την ενοχή και συχνά διαδραματίζονται εν μέσω της κατοχής της Γαλλίας από τους Γερμανούς Ναζιστές.

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ο Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας», είπε ο Πέτερ Ένγκλουντ, ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ανάμεσα σε ορισμένα από τα περίπου 30 βιβλία του Μοντιανό είναι τα: Ο μήνας του μέλιτος, Ήταν όλοι τους τόσο καλά παιδιά…, Η χαμένη γειτονιά, Στο café της χαμένης νιότης, Νυχτερινό ατύχημα, κ.ά.