Στον εισαγγελέα ο οδηγός της νταλίκας που ευθύνεται για την καραμπόλα του «θανάτου»

Στον εισαγγελέα ο οδηγός της νταλίκας που ευθύνεται για την καραμπόλα του «θανάτου»

Αντιμέτωπος με την κατηγορία ανθρωποκτονίας από αμέλεια για το δυστύχημα στην Εγνατία Οδό που κόστισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας οδηγήθηκε σήμερα ο 39χρονος Ρουμάνος οδηγός του φορτηγού που χθες το πρωί προκάλεσε καραμπόλα 35 περίπου αυτοκινήτων κοντά στον κόμβο της Βέροιας επί της Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 32 ακόμη να τραυματιστούν.

Σε βάρος του οδηγού της νταλίκας σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και αναμένεται να παραπεμφθεί σε ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί. Κατά την προανακριτική του απολογία, ο Ρουμάνος οδηγός φέρεται να υποστήριξε ότι μετά τα διόδια του Πολυμύλου χάλασε το σύστημα πέδησης της νταλίκας, η οποία ήταν φορτωμένη, με συνέπεια να «χάσει» τελείως τα φρένα. Αυτό που ερευνούν οι Αρχές είναι γιατί ο οδηγός δεν επιχείρησε να ακινητοποιήσει με οποιαδήποτε τρόπο το όχημα ή να το ανατρέψει προτού φτάσει στο σημείο πρόσκρουσης.

Μαζί του θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας εκτέλεσης των οδικών εργασιών που διεξάγονταν στο σημείο του δυστυχήματος, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες που συνδέονται με παραβάσεις περί συγκοινωνιών.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το βαρύ όχημα δεν ανέκοψε καθόλου ταχύτητα, παρά τις προειδοποιήσεις εργατών που βρίσκονταν στην περιοχή και σήκωναν σημαιάκια για να ανακόπτουν οι οδηγοί την ταχύτητα. Επιπλέον, ερευνάται εάν υπήρχαν από τους υπεύθυνους τα απαραίτητα μέτρα σήμανσης.

Η φονική καραμπόλα σημειώθηκε στις 10.20 χθες το πρωί, μετά τον κόμβο της Βέροιας, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την αστυνομία, νταλίκα με ρουμανικές πινακίδες κυκλοφορίας που οδηγούσε ο 39χρονος, προσέκρουσε με σφοδρότητα σε προπορευόμενα αυτοκίνητα, τα οποία παρέμεναν ακινητοποιημένα στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου, λόγω εκτέλεσης έργων. Περισσότερα από 30 αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα σιδερικών. Φωτιά, που ξέσπασε δευτερόλεπτα μετά τη σφοδρή πρόσκρουση, τύλιξε τη μοιραία νταλίκα στις φλόγες όπως κι ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Για αρκετή ώρα επικράτησε χάος και το σημείο έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο. Επί τόπου έσπευσαν δεκάδες περιπολικά της Αστυνομίας, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και πλήθος πυροσβεστικών οχημάτων, με τα σωστικά συνεργεία να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των τραυματιών.

Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκροί τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ αυτών τρεις Έλληνες κι ένας Βούλγαρος. Ένας 60χρονος υπέκυψε κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Σήμερα πήραν εξιτήριο εννέα από τους 30 πολυτραυματίες, οι οποίοι διακομίστηκαν χθες στο νοσοκομείο της Βέροιας, μετά το τροχαίο. Οι τρεις από αυτούς αντιμετωπίστηκαν στην Ορθοπαιδική και οι έξι στη Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου.

Ο αριθμός των τραυματιών που νοσηλεύονται προς το παρόν στη Βέροια είναι 17, εκ των οποίων οι 13 στη Χειρουργική και οι τέσσερις στην Ορθοπαιδική Κλινική.

«Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται στη Χειρουργική Κλινική δύο άτομα με κατάγματα στα άκρα, σε καλή κατάσταση είναι και ένας νεαρός που διακομίστηκε στη Χειρουργική Κλινική, ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση ενός 76χρονου με πολλαπλά κατάγματα και στα δύο πλευρά και θλάση του μεσεντερίου, ο οποίος χειρουργήθηκε μετά τα μεσάνυχτα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Χειρουργικής και της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Βέροιας Χαράλαμπος Δεμερτζίδης.

Όπως δήλωσε η διοικήτρια του νοσοκομείου Βέροιας Αναστασία Μπούρτζου, από τους 30 τραυματίες που διακομίστηκαν αρχικά στο νοσοκομείο Βέροιας, τέσσερις διακομίστηκαν στο ΑΧΕΠΑ και δύο παιδιά, ηλικίας 4 ετών και 16 μηνών στο Γ. Γεννηματάς, ενώ οι υπόλοιποι εξυπηρετήθηκαν από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. «Με πρωτοφανή ετοιμότητα, όλο το προσωπικό του νοσοκομείου έφτασε χωρίς να κληθούν. Αυτή τη στιγμή, τα ορθοπαιδικά περιστατικά είναι ελεγχόμενα, δεν υπάρχει κίνδυνος, και στη Χειρουργική Κλινική από τα 13 περιστατικά, το ένα φαίνεται ότι είναι δύσκολη κατάσταση, ενώ τα υπόλοιπα είναι αντιμετωπίσιμα», τόνισε.