Στον μετεωρολόγο της εβδομάδας: Που κινείται η πυξίδα για τις διεθνείς αγορές

Στον μετεωρολόγο της εβδομάδας: Που κινείται η πυξίδα για τις διεθνείς αγορές


Δίνει το στίγμα του για τις σημαντικότερες διεθνείς χρηματιστηριακές επενδύσεις.

Του Αν. Σ. Τσομπανίδη*

Oι βρετανικές αγορές χρήματος και κεφαλαίου, μέσω και των ευέλικτων μέτρων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, θα αντισταθμίσουν τα όποια βαρομετρικά χαμηλά προέρχονται από τις πεποιθήσεις της οριακής πλειοψηφίας των υποστηρικτών του Brexit και των αρνητικών συνεπειών που μπορούν αυτές να προκαλέσουν.

Oσον αφορά την ΕΚΤ και δια στόματος του Προέδρου της τονίσθηκε η ανάγκη να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία, ώστε το ευρωσύστημα να συντονισθεί πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των όποιων συνεπειών του Brexit.

Πάντως και πέρα της παροδικής κακοκαιρίας το επενδυτικό κλίμα για την βρετανική οικονομία και την στερλίνα θα αποκαθίσταται σταδιακά.Επιπλέον η όποια βόρεια κατεύθυνση των επιτοκίων της λίρας εφόσον υλοποιηθεί θα είναι περιορισμένου εύρους και για λόγους ευστάθειας των χρηματαγορών. Άλλωστε πολλοί θεσμικοί επενδυτές θεωρούν ότι το Brexit έχει κατά το πλείστον γίνει priced in στα χαρτοφυλάκια τους.

Ευρώ-Δολάριο
Η πυξίδα,με ελαφρά βόρεια απόκλιση από το προηγούμενο στίγμα της,βρίσκεται στο κάτω μέρος του εύρους (range) των τεσσάρων εβδομάδων μετά το Brexit.H επόμενη πρόγνωσή μας τείνει προς την διάσπαση του 1,10 με ευνοϊκό άνεμο για το δολάριο και σημεία αντίστασης το 1,0950 και 1,09.

Δολάριο-Γιέν
Το στίγμα του Ιάπωνα πρωθυπουργού Abe ,υπέρ της υιοθέτησης των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, προς το παρόν δεν υλοποιείται. Έτσι συνεχίζει να ισχύει η προηγούμενη έγκαιρη πρόγνωσή μας για την ένταξη του γιέν σε βαρομετρικό χαμηλό με βασική γραμμή στήριξης στην περιοχή του 105-105,50 γιέν ανά δολάριο

Στερλίνα-Δολάριο
Το βασικό και ιδιαίτερα ευμετάβλητο ζεύγος νομισμάτων βρίσκεται στο επίπεδο ισοτιμίας πριν το Brexit και αφού ακολούθησε μια διαδρομή από το 1,45 προς το 1,28 θεωρούμε ότι θεμελιωδώς έχει προεξοφλήσει,σε πολύ μεγάλο βαθμό, όλες τις αρνητικές συνέπειες για την στερλίνα λόγω Brexit. Από την άλλη πλευρά και η πυξίδα μας, με την βορειοανατολική κατεύθυνσή της, προγνώνει ένα σχετικά ευνοϊκό μεσοπρόθεσμο περιβάλλον για την στερλίνα.

Γενικός Δείκτης Χ.Α.Α
Η απουσία ανοδικού momentum και οι χαμηλοί τζίροι δεν ωθούν προς το παρόν τις ελληνικές μετοχές.Θεωρούμε,όμως ότι εάν η κινητικότητα στις ιδιωτικοποιήσεις θα μπορέσει να στηρίξει τον Γενικό δείκτη ώστε να κινηθεί προς τα βορειότερα πεδία των 590 και 640 μονάδων αντίστοιχα.

FTSE 100
H άνοδος ,μετά το Brexit, προς την περιοχή των 6700 μονάδων εξηγείται από την τεχνική προσαρμογή της διολίσθησης της λίρας επιφέροντας σχεδόν ισόποση ανοδική προσαρμογή στις τιμές των βρετανικών μετοχών.(7%). Στο επόμενο βραχυπρόθεσμο διάστημα η πυξίδα δεν δίνει κάποιο καθαρό στίγμα για το βρετανικό χρηματιστήριο.

Xρυσός
Επιβεβαιώνεται η διατήρηση του διαχρονικού εύρους της πυξίδας μεταξύ των 1310 και 1375 μονάδων και με κομβικό σημείο στήριξης τις 1330 μονάδες.Δεν συντρέχουν πάντως λόγοι ώστε να κτίζονται πρόσθετες long θέσεις long θέσεις για το πολύτιμο μέταλλο.

Πετρέλαιο
Ο μαύρος χρυσός ,μετά την βίαια ανοδική κίνηση από την περιοχή των 28 στα 51 περίπου δολάρια το βαρέλι, διέσπασε το κάτω εύρος της διορθωτικής κίνησης που η πυξίδα είχε εντοπίσει περί τα 47,5 δολάρια το βαρέλι. Επόμενη προειδοποίηση, για περαιτέρω καθοδική κίνηση , είναι τα επίπεδα των 45,50 δολαρίων το βαρέλι.

*Πιστοποιημένου Επενδυτικού Συμβούλου

** Με την βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης μέσω της ελληνικής τεχνογνωσίας πλατφόρμας παροχής εφαρμοσμένης επενδυτικής πληροφόρησης Trading Vectors