Στον ΣΥΡΙΖΑ “κουνούν το δάχτυλο” σε 170.000 οικογένειες

Στον ΣΥΡΙΖΑ “κουνούν το δάχτυλο” σε 170.000 οικογένειες
Governing council in Maximos Mansion,Athens,on May 13, 2015 / Κυβερνητικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 13 Μαίου,2015

Ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και οι «πενταροδεκάρες».

Πολλές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σχετικά με την εφαρμογή ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο κ. Φίλης έκανε λόγο χαρακτηρίζει «πενταροδεκάρες» την επιβολή ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια. Παράλληλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης, μιλώντας στο Mega και αναφερόμενος στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, είπε ότι το μέτρο δεν αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. «Το πολιτικό κόστος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι, σε σχέση με το κοινό του, από τη δυσαρέσκεια των γονέων των παιδιών των ιδιωτικών σχολείων. Επομένως δεν έχει και κανένα λόγο να το πάρει πίσω», είπε ο βουλευτής στη γραμμή και του υπουργού Παιδείας. Ο Νίκος Φίλης δήλωσε σήμερα πως είναι πρόβλημα των (εργαζόμενων στην πλειοψηφία τους) γονιών, που αποφασίζουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά και όχι δημόσια σχολεία, όπως κάνει εκείνος.

Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν το λιγότερο εκδικητικότητα, την ώρα που τα μέτρα αυτά αφορούν περισσότερες από 170.000 οικογένειες. Οι γονείς έχουν ξεσηκωθεί μιλώντας για αβάσταχτο κόστος, ενώ οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία υποστηρίζουν πως το μέτρο θα αποδώσει μόλις 34 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αποχώρηση 20.000 μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία, λόγω ΦΠΑ, και τη συνεπακόλουθη περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας. Ο κ. Κυραϊλίδης δήλωσε: «Περιμένουμε να βγει επίσημα μία απόφαση. Τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί δεν ήταν ποτέ μέσα. Άρα τι εξαιρούνται; Εξαιρούν κάτι που δεν ήταν μέσα; Η κοροϊδία έχει κι ένα όριο». «Αυτό που ισχύει με βάση του νόμου αναδρομικά από 20/7 είναι το 23% και στα σχολεία και στα φροντιστήρια».

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Star και στην Πόπη Τσαπανίδου, σχολίασε: «Οι γονείς των παιδιών που επιλέγουν τα ιδιωτικά σχολεία φορολογούνται κανονικά, συνεισφέρουν για να είναι καλύτερα τα δημόσια, ενώ δεν παίρνουν το αγαθό αυτό, πληρώνουν τεκμήριο για τη φοίτησή τους, κι έρχεται ο κ. Φίλης να μας πει ότι όσοι φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία είναι παιδιά εύπορων οικογενειών; Μην κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια» είπε ο κ. Κυραϊλίδης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων σημείωσε πως αν το μέτρο εφαρμοστεί από αύριο «από τα ιδιωτικά σχολεία θα αποχωρήσουν 20.000 μαθητές, αυτό σημαίνει και 5.000 απολύσεις προσωπικού» και πρόσθεσε πως «υπάρχει μία δυσκολία οικονομική στους γονείς από πέρυσι, αλλά φέτος διογκώθηκε γιατί όλοι είναι σε μία στάση άμυνας περιμένοντας να δουν τι πρόκειται να συμβεί».