Στουρνάρας: «Το 2014 θα διαψεύσουμε τους καταστροφολόγους»

Στουρνάρας: «Το 2014 θα διαψεύσουμε τους καταστροφολόγους»

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στην αρμόδια επιτροπή της βουλής (upd).

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής που συζητά για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, τον ενέταξε στο συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό για έξοδο από την κρίση και για την καθιέρωση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως φορολογία ακινήτων υπάρχει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και μάλιστα, ο συγκεκριμένος φόρος θεωρείται ως «ο λιγότερο επιβλαβής για την ανάπτυξη» σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, παραμένει ελαφρώς χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο (1,6% έναντι 1,8%) και αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με την ΕΕ των «27» (2,1%).

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ υπενθύμισε επίσης, πως τα προϋπολογιζόμενα στο νομοσχέδιο 2,65 δισ έσοδα από τη φορολογία ακινήτων περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του Κράτους και έχουν ήδη υπερψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Αναφέρθηκε στους βουλευτές των «υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων» για τη στήριξη που παρέχουν στην κυβερνητική πολιτική και τόνισε πως το 2014 «η κυβέρνηση θα διαψεύσει τους καταστροφολόγους».

«Είναι κοινώς παραδεκτό, ότι ο φόρος επί της κατοχής ακίνητης περιουσίας έχει το χαμηλότερο δυνατό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας σε σχέση με τις φορολογίες που επιβάλλονται στις υπόλοιπα αντικείμενα φόρων (όπως το εισόδημα, η κατανάλωση, οι συναλλαγές κτλ)» ανέφερε στην ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2014 αναμένεται να κυμανθούν στο επίπεδο του αθροίσματος των εσόδων του ΕΕΤΑ και του ΦΑΠ του 2013 και, βέβαια, πολύ χαμηλότερα από τα έσοδα των συσσωρευμένων φόρων διαφόρων ετών που κλήθηκαν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν μέσα στο 2013. Ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να ελαφρύνει κατοικίες, μαγαζιά, επιχειρήσεις που πλήρωναν μέχρι τώρα, και να φορολογήσει με λογικό τρόπο τα κτίρια και τη γη που δεν πλήρωναν φόρο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη: Όλες οι αλλαγές στο φόρο ακινήτων

Αντίθετες εκτιμήσεις από κυβέρνηση – αντιπολίτευση
Όσον αφορά το νομοσχέδιο , οι εκτιμήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι ριζικά αποκλίνουσες, τόσο σε επίπεδο φιλοσοφίας, όσο και εφαρμογής.

Οι εισηγητές της πλειοψηφίας, τόνισαν στις τοποθετήσεις τους πως με τη νέα φορολογία ακινήτων, «περισσότεροι πληρώνουν λιγότερα» και υπογράμμισαν ότι κατόπιν δικών τους πιέσεων και παρεμβάσεων, το νομοσχέδιο παρουσιάζεται σαφώς δικαιότερο και βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική του εκδοχή.

Οι βουλευτές των κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις τους στη Βουλή. Οι περισσότεροι ωστόσο εξ΄ αυτών καλούν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να προχωρήσει σε βελτιωτικές τροποποιήσεις με έκπτωση φόρου κυρίως για ακίνητα που είναι είτε ξενοίκιαστα είτε υποθηκευμένα στις τράπεζες.

Αντιθέτως, η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως τα ποσά που προϋπολογίζεται να εισπραχθούν είναι υπερβολικά, σε σχέση με την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, και τα μέτρα άδικα για τη μεγάλη πλειονότητά τους. Ιδιαίτερα απέναντι στον ισχυρισμό της πλειοψηφίας, πως το νομοσχέδιο προβλέπει απαλλαγές από την φορολογία, για τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η αντιπολίτευση αντέταξε πως με τους όρους, που προβλέπονται οι απαλλαγές, στην πράξη καθίστανται μηδενικές.

Σημειώνεται, επίσης, και η αντίδραση που εκφράστηκε από τους εισηγητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στην προσθήκη στο νομοσχέδιο, κεφαλαίων που δεν αφορούν τη φορολογία ακινήτων και δεν είχαν τύχει της επεξεργασίας των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Διαβάστε επίσης: Έντονη αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ στο νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων