Στουρνάρας: «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα διαρκέσουν όσο πρέπει»

Στουρνάρας: «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα διαρκέσουν όσο πρέπει»

Βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών, παρά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ.

Απάντηση στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις προαπαιτούμενες δράσεις ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις για την εκταμίευση των δόσεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 και ότι το Eurogroup θα συζητήσει τη δόση προς την Ελλάδα με βάση τη νέα έκθεση αξιολόγησης, έδωσε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Στην ομιλία του για την οικονομική διακυβέρνηση και το ευρωπαϊκό εξάμηνο ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε πως υπάρχουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Αυτές τις εκκρεμότητες κουβεντιάζουμε με την τρόικα, είμαστε στο τέλος του προγράμματος. Είναι δύσκολη αυτή η αξιολόγηση. Ως ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα κρατήσουν όσο πρέπει. Στο τέλος θα έχουμε συμφωνία», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη: Τραβάει το σχοινί ο Ντάισελμπλουμ

Ο κ. Στουρνάρας παρέπεμψε και σε πρόσφατη ομιλία του κ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο, κατά την οποία αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, ότι έχουν τηρηθεί όλα τα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της τρόικας, ο υπουργός απάντησε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώνονται στην απάντηση που έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε προτάσεις σχετικά με τη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας.

Διαβάστε ακόμη: Η τρόικα «στυλώνει τα πόδια»

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, υπενθύμισε ότι στο Eurogroup τού Νοεμβρίου του 2012, τέθηκε η νομική βάση για περαιτέρω μείωσή του με τους κατάλληλους τρόπους, εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις. Η βασικότερη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα που το πέτυχε το 2013. «Περιμένουμε να τελειώσει η αξιολόγηση της τρόικας, ώστε στο Eurogroup να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το δημόσιο χρέος των χωρών της ευρωζώνης, είπε ότι ο πιο ασφαλής τρόπος μείωσής του είναι να επιστρέψουν και πάλι στην Ευρώπη υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι μείωσης του χρέους, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα συλλογής των εσόδων του κράτους.

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Η Τρόικα δεν σκλήρυνε τη στάση της»